- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srpski inovatori izumeli sistem koji štedi 40 odsto struje – hoće li se primeniti u Beogradu

© Foto : PIxabayPamćenje
Pamćenje - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Mladi srpski inovator Igor Jovanović i prvi veroučitelj koji je dobio Svetosavsku nagradu Miloš Jeftić razvili su sistem koji štedi oko 40 odsto struje, što je potvrdilo analiziranje računa EPS-a za period od godinu dana. Projekat je predstavljen Gradu Beogradu, gde su započeti razgovori o njegovoj primeni.
Sve je počelo kada su se pre tri godine udružili sa sadašnjim tehničkim saradnikom Dejanom iz Deronja i dogovorili se da svoje ideje spoje u jednu koja bi mogla da bude korisna nekom gradu ili celoj Srbiji. Tako je pokrenut projekat „Smog eliminator“, sačinjen od tri dela: sistema za zagrevanje malih objekata, poput stanova i kuća, sistema za zagrevanje velikih objekata, kao što su hangari i fabrike, i punionice za sve tipove električnih vozila, fokusirane na električne gradske autobuse.

Srbi uštedeli 40 odsto struje

Prvo su 2019. godine razvili prototip sistema za uštedu struje, poseban mehatronički sistem koji se ugrađuje u termoakumulacione peći i elektrokotlove, najveće potrošače električne energije u domaćinstvu u grejnoj sezoni. To su učinili pomoću novca od nagrade za najbolju tehnološku inovaciju, koju su dobili jer su nagovestili da povišena zagađenost vazduha može da dovede do širenja respiratornih bolesti.
„Mi smo razvili mali uređaj koji se ugrađuje u TA peć. Termoakumulaciona peć se otvori, taj uređaj se poveže direktno u peć ili na elektrokotao i na poseban sistem rada tog mehatroničkog sistema. Energija koja uđe u peć kruži kroz uređaj i tim kruženjem ostvaruje uštedu električne energije. Instalirali smo sedam uređaja u sedam različitih objekata 2019. godine i već 2020. smo ustanovili da je ušteda električne energije oko 40 odsto“, pojašnjava Jovanović za „Sputnjik“.
Sistem ujedno skladišti struju tokom noći, kada je cena električne energije niža, i predstavlja odskočnu dasku ostatka projekta „Smog eliminator“. Tim inovatora trenutno razvija i štedljivo rešenje za domaćinstva koja se greju na gas i jedinstvena rešenja za proizvodnju električne energije pomoću tegova tj. gravitacije i povezivanje objekata na obnovljive izvore energije.
© Foto : Sputnjiku ustupio Igor JovanovićSrpski inovatori dobili su mnoge prestižne nagrade za svoje izume.
Srpski inovatori dobili su mnoge prestižne nagrade za svoje izume. - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Srpski inovatori dobili su mnoge prestižne nagrade za svoje izume.

Beograd zainteresovan za projekat

Značaj inovacija srpskog tima prepoznao je i Grad Beograd, pa je Igor u ponedeljak razgovarao s gradonačelnikom prestonice Zoranom Radojičićem o tome kako bi njihovi projekti uštede struje i električnih punjača mogli da budu primenjeni tom gradu.
„Uvideli smo da u Beogradu postoji velika mogućnost implementiranja inovacija koje smo razvili i potencijalnih inovacija koje možemo da razvijemo u narednom periodu. Pomenuo sam gradonačelniku da se baziramo na uštedi električne energije, punionicama za električne autobuse, logistici za prevoz reciklažnog otpada i sistemu za dopunjavanje akumulatorskih baterija na mogućim čamcima i brodićima koji će da prevoze putnike u narednom periodu na Savi i Dunavu“, predočava Jovanović.
© Foto : Sputnjiku ustupio Igor JovanovićPilot projekat uštede struje mogao bi da bude pokrenut uskoro u Beogradu.
Pilot projekat uštede struje mogao bi da bude pokrenut uskoro u Beogradu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pilot projekat uštede struje mogao bi da bude pokrenut uskoro u Beogradu.
Na sastanku je načelno dogovoreno pokretanje pilot projekta zasnovanog na inovacijama u prestonici. Datum početka projekta trebalo bi da bude ustanovljen narednih dana.
„Do sada smo razvili malu inovaciju. Ovo je mali prototip koji može da ima trenutnu uštedu. Zato želimo da napravimo veliku punionicu za koju je potrebno dosta ulaganja, a mi, kao studenti i profesori, nismo u mogućnosti da uložimo taj novac, iako smo u sve te inovacije ulagali i lični i novac s takmičenja. Postoji mogućnost da ušteda bude i veća ako napravimo veliki prototip. Koštao bi više hiljada evra, ali bi mogućnost uštede energije faktički resetovala to ulaganje“, ističe Jovanović.
Na sastanku je bilo reči i o međunarodnoj saradnji između srpskog tima i inostranih kompanija, uz posredstvo Grada Beograda, koja bi mogla da dovede do daljeg razvijanja sistema za uštedu struje i izgradnje ekoloških kuća u Srbiji, koje su osmislili Indijci.

Međunarodna prepoznatost

Rodom iz Kragujevca, Igor je student master studija Akademije tehničkih nauka na Novom Beogradu. Prošle godine je dospeo među 50 najboljih mladih inovatora na svetu, u takmičenju u kom je učestvovalo više od 3.500 studenata s najprestižnijih svetskih univerziteta koje su organizovali uručioci nagrade „Global tičer prajz“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Igor JovanovićIgor je predstavljao Srbiju na ruskom forumu pod pokroviteljstvom Vladimira Putina.
Igor je predstavljao Srbiju na ruskom forumu pod pokroviteljstvom Vladimira Putina. - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Igor je predstavljao Srbiju na ruskom forumu pod pokroviteljstvom Vladimira Putina.
Ove godine on treba da učestvuje na kineskom forumu „2050 Migratori brd program“, koji treba da poveže 100.000 mladih iz celog sveta, a prošle je bio jedan od predstavnika Srbije na „Evroazija global“ forumu, održanom u Rusiji pod pokroviteljstvom predsednika te zemlje Vladimira Putina, gde je govorio o inovacijama i ekologiji.
„Predstavljao sam Srbiju na najbolji mogući način velikom broju predstavnika iz Afrike i Azije, jer je jedna od mojih ideja da osnujem Centar za saradnju s Afrikom i Azijom, kako bismo vratili stara prijateljstva i napravili nova“, napominje Jovanović.
Osim njega, na uspostavljanju međunarodne saradnje radi i veroučitelj Miloš Jeftić, koji je na skupu o mogućoj saradnji srpskog biznisa i ruske državne korporacije za atomsku energiju „Rosatoma“, održanom 2018. godine u Privrednoj komori Srbije, načelno dogovorio saradnju s predstavnicima ruske delegacije, koja podrazumeva da srpski tim instalira punjače, a ruska kompanija baterije za gradski saobraćaj u Srbiji i Rusiji. Sada je konačno stvorena prilika za realizaciju tog projekta.
Profesorka Mimica - Dukić sa timom naučnika sa Katedre za biohemiju i hemiju prirodnih proizvoda - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
SRBIJA
Neverovatan uspeh srpskih istraživača: Ovo su naučnici koji mogu pomoći čovečanstvu
Porodilište u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
DRUŠTVO
Izum srpskog naučnika sprečava krađu i zamenu beba u porodilištima – objašnjeno kako funkcioniše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala