- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici prvi na svetu proizveli tečni pektin: „Gutač“ toksina

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAnaliza DNK u laboratoriji
Analiza DNK u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Prvi na svetu u potpunosti prirodni metod za dobijanje tečnog medicinskog pektina, prirodnog gutača toksina, proizveli su ruski naučnici i eksperti Državnog univerziteta „Dubna“.
Prema rečima autora, ne postoje sličan proizvodi po efikasnosti. On može da se primenjuje u prevenciji i lečenju velikog broja bolesti, saopštila je pres služba univerziteta.
Pektin je moćan detoksikant. Prema rečima naučnika, on smanjuje potrebu za hranom, umanjuje rizik od oboljenja srca i krvnih sudova, onkoloških bolesti, čisti organizam od soli teških metala, radionuklida (većina radionuklida su izvori radioaktivnog zračenja), holesterola i drugih štetnih materija i normalizuje rad digestivnog trakta.
Naučnici objašnjavaju da je veoma složen proces da bi se dobio u čistom i stabilnom obliku. Dodaci stabilizatora smanjuju korisna svojstva ometajući složenu hemijsku ravnotežu u supstanci, a kiseline koje se koriste za ekstrakciju pektina iz voća, uništavaju njegovu makromolekularnu strukturu, zbog čega opada sposobnost „gutanja“ ili apsorbcije toksina.
Prvi na svetu u potpunosti prirodni metod za dobijanje tečnog medicinskog pektina proizveli su ruski naučnici i eksperti Državnog univerziteta „Dubna“. Njegova glavna odlika je odsustvo hemijskih reagensa i tečna struktura, a ne praškasta.

„Izolacijom pektina na ćelijskom nivou inovativnom opremom od hemijski neaktivnih materijala, dobili smo najkvalitetniji proizvod iz različitih vrsta voća. Proces se bazira na tehnologiji koja štedi resurse. Odbacivanje hemijskih reagensa omogućilo je očuvanje makromolekula pektina, koji zbog tečnog oblika proizvoda formiraju trodimenzionalnu mrežu koja dodatno povećava detoks efekat“, rekla je direktorka Naučno-obrazovnog centra „Fizhimbiofarm“ Raisa Gorškova.

Naučnici smatraju da svakodnevna upotreba 10-15 grama pektina može da snizi nivo bilirubina i holesterola, normalizuje pritisak, kao i nivo šećera u krvi i omogućava da se lakše kontroliše težina. Pored toga, pektin može da smanji neželjene efekte nekih lekova, pomaže u razvoju korisne crevne mikro flore i stimuliše imuni sistem.
„Mnogi naučnici u svetu su pokušavali da naprave tečni medicinski pektin, ali je bio nestabilan. Nadamo se da će rezultati naših skoro tridesetogodišnjih istraživanja pomoći da se ova supstanca uvede u svakodnevni život pacijenata koji imaju hronična, sezonska i onkološka oboljenja, bolesti kardiovaskularnog i imunološkog sistema, koji pate od prekomerne težine i akutnih alergijskih reakcija. Naravno, pektin može biti interesantan i ljudima koji vode zdrav način života, kvalitetno se hrane i vode računa o svom izgledu“, podvukla je Gorškova.
Dalji plan je da proizvod pripreme za široku primenu u kliničkoj praksi.
U Srbiji čak 5.000 ljudi zaraženo HIV-om - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
RUSIJA
Ruski naučnici pronašli „oružje“ protiv HIV-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala