- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Otvorena deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Preljine do Pakovraće /video, foto/

© Foto : YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije, snimak sa ekranaAuto-put "Miloš Veliki", petlja kod Pakovraća
Auto-put Miloš Veliki, petlja kod Pakovraća - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Deonica autoputa "Miloš Veliki" od Preljine kod Čačka do Pakovraće, u dužinu oko 11,5 kilometara, otvorena je danas za saobraćaj, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.
Premijerka, koja je prisustvovala otvaranju umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, provozala se autobusom novim auto-putem.
Ona je pre ulaska u autobus prenela kineskim izvođačima pozdrave predsednika Vučića i dodala da će on ovih dana i lično doći da im zahvali i da podršku za preostale radove do Požege.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICAna Brnabić i Tomislav Momirović na otvaranju deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Pakovraće
Ana Brnabić i Tomislav Momirović - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Ana Brnabić i Tomislav Momirović na otvaranju deonice auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Pakovraće
Brnabićeva je dodala da je Vučić čak 12 puta obišao trasu deonice Preljina - Požega i izrazila očekivanje da će deo auto-puta do Požege biti gotov do kraja godine, najkasnije u prvom kvartalu 2023. godine.
"Važno nam je da završimo što pre", poručila je premijerka.
Otvaranjem deonice auto-puta od Preljine do Pakovraće saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICAuto-put "Miloš Veliki"
Auto-put - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Auto-put "Miloš Veliki"
Ona je u sastavu deonice autoputa Preljina - Požege od 30,9 kilometara, na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija "CRBC".
Otvaranju deonice do Pakovraće prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori "Puteva Srbije" i "Koridora Srbije", Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, kao i predstavnici izvođača radova.
Rok za završetak radova koji su počeli u maju 2019. godine na celoj deonici do Požege je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra.
Deonica Preljina - Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICTunel "Trbušani"
Tunel  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Tunel "Trbušani"
Auto-put Preljina - Požega je podeljen na tri manje deonice.
Od Preljine do Prijevora, duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.
Zatim od Prijevora do Lučana trasa duga 15,51 kilometar na kojoj će biti 20 mostova u ukupnoj dužini većoj od tri kilometra, kao i tunel "Laz" od 1.750 metara.
Treća poddeonica, od Lučana do Požege, duga je sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICNaplatna rampa "Pakovraće"
Naplatna rampa  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Naplatna rampa "Pakovraće"
Auto-put od Preljine do Požege je regionalna saobraćajnica, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, jer od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa Bosnom i Hercegovinom.
Kineska građevinske kompanija "Power Construction Corporation of China" počela je krajem prošle godine radove na obilaznici oko Gornjeg Milanovca, koja će ovaj grad da spoji sa autoputom “Miloš Veliki” i da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada, preneo je Tanjug.
Prema ugovoru, ista kompanija će u maju ove godine početi izgradnju obilaznice oko Užica i tunela Kadinjača, a kasnije i obilaznica oko Požege.
Auto-put - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
EKONOMIJA
Srbija gradi 12 auto-puteva i brzih saobraćajnica vrednih 3,8 milijardi evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala