- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Konačno potvrđena autentičnost „jekaterinburških ostataka“ Romanovih

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski car Nikolaj Drugi i njegov naslednik carević Aleksej (u pozadini su kozakci) napuštaju manastir Novospaski. Obeležavanje 300. godišnjice dinastije Romanov.
Ruski car Nikolaj Drugi i njegov naslednik carević Aleksej (u pozadini su kozakci) napuštaju manastir Novospaski. Obeležavanje 300. godišnjice dinastije Romanov. - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Istražni komitet Rusije uveren je u autentičnost posmrtnih ostataka članova porodice poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, pronađenih u blizini Jekaterinburga. Kako je saopštila viša istražiteljka za posebno važne slučajeve, general-major pravde Marina Molodcova, sve studije su završene.
„Zaključci savremene istrage poklopili su se sa zaključcima istorijske i arhivske ekspertize“, rekla je Molodcova u dokumentarnom filmu o porodici Romanov prikazanom na Prvom kanalu.
Prema njenim rečima, istraživači su došli do zaključka: u noći 17. jula 1918. godine u kući Ipatijeva streljani su car, njegova supruga Aleksandra Fjodorova, četiri ćerke i sin, kao i najbliže sluge. Istražitelji su uvereni i da se u grobnicama otkrivenim 1991. i 2007. godine „nalaze ostaci streljanih u noći 17. jula”.
Ranije je mitropolit volkolomski Ilarion saopštio da je Ruska pravoslavna crkva spremna da prizna „jekaterinburške ostatke“.
Podsetimo, RPC je kanonizovala Romanove 2000. godine.
Patrijarh Filaret, Fjodor Nikitič Romanov - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2020
Patrijarh i car: Ko je bio prvi Romanov?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala