- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Inovacije u Pošti Rusije: Roboti počeli da dostavljaju pošiljke u Moskvi /foto, video/

© Sputnik / Grigoriy Sysoyev / Uđi u bazu fotografijaBespilotnый robot-dostavщik "Яndeksa" perevozit posыlki "Počtы Rossii" na odnoй iz ulic v Moskve
Bespilotnый robot-dostavщik Яndeksa perevozit posыlki Počtы Rossii na odnoй iz ulic v Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Pošta Rusije počela je da isporučuje pošiljke širom Moskve pomoću bespilotnih robota-dostavljača. Građani ruske prestonice mogu da naruče dostavu preko mobilne aplikacije, dok cena usluge, budući da je u probnoj fazi, iznosi simbolično - jednu rublju. (0,01 evro).
Testiranje robota je započelo kao partnerski projekat nacionalne pošte i tehnološkog konglomerata Jandeks, a na ulicama ruske metropole uveliko se mogu videti roboti veličine putnog kofera na šest točkova.
Na samo početku Jandeks Roveri isporučivali su pakete iz četiri filijale u moskovskom rejonu Hamovnjiki. U roku od mesec dana projektu su se pridružile još 23 filijale koje se nalaze blizu nekoliko metro stanica ruske prestonice.

Roboti za beskontaktnu dostavu pošiljki

Pakete postavljaju na robota poštanski operateri koji rade u poštama, a klijent naručuje i prima porudžbine koristeći mobilnu aplikaciju. Korisnici mogu da prate status isporuke i da lociraju robota na mapi u aplikaciji.
Kada rover isporuči paket do ulaza u kuću, na telefon klijenta stiže obaveštenje i vertifikacioni kod koji mora da se unese u aplikaciju kako bi mu robot omogućio preuzimanje porudžbine.
Roveri mogu da dostave od malih paketa, međunarodnih pošiljki pa sve do onih većih čija težina iznosi do 15 kilograma.
U proseku, robot može da isporuči sedam do osam paketa dnevno. Radijus isporuke je dva kilometra od određenih pošti u Moskvi. Na kraju radnog dana, oni se stavljaju na punjenje i ujutru su ponovo spremni za rad.
© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaJandeks rover: robot dostavljač
Jandeks rover: robot za dostavljač - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Jandeks rover: robot dostavljač

Korak u razvoju tehnologije

Svaki robot opremljen je kamerama visoke rezolucije i napredne optike pomoću koje se skenira i snima okolina, kao i senzorima različitog tipa. Ima ugrađene antene za mobilnu mrežu, vaj-faj i blutut, a zaštićen je posebnim kompanijskim sistemom najviših bezbednosnih standarda.
Kako kaže za Sputnjik Nikita Kulikov, član stručnog saveta za digitalnu ekonomiju pri Državnoj dumi Rusije, osnivač autonomne neprofitne organizacije za promociju razvoja robotike i inovativnih tehnologija „Zakon o robotima“, tehnologija je kao grudva snega raste kotrljajući se, jer se stalno nešto unapređuje i razvija.
Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, roboti su u stanju da sami prelaze ulicu, staju na pešačkom prelazu, snimaju okolinu i procenjuju svoje kretanje u odnosu na dešavanja oko sebe. Oni mogu da prepoznaju predmete, izbegavaju prepreke, kao i da se zaustavljaju zbog pešaka i životinja.
„Ne može se reći da ovaj model i ako nije baš upotrebljiv, da ga nije vredelo razvijati. Tehnologija je kao grudva snega, jer se stalno nešto dovršava, unapređuje, finalizuje i iznova promišlja zbog neke hipoteze koja se nije opravdala. Ukoliko se stoji na mestu, onda se neće ni stići na određeni nivo“, priča on.
Prema njegovim rečima, tako je bilo i sa raketama...Prvo je bilo neuspešnih lansiranja, pa su postajale sve bolje i bolje. Da nije bilo prvih pokušaja, poput lansiranja pasa u svemir i vraćanja nazad, čovek ne bi otišao u svemir. To su tehnologije koje treba razvijati, a da bi se razvile moraju se stalno proveravati razne hipoteze.
© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaKada rover isporuči paket do ulaza u kuću, na telefon klijenta stiže obaveštenje i vertifikacioni kod
Konferencija o veštačkoj inteligenciji u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Kada rover isporuči paket do ulaza u kuću, na telefon klijenta stiže obaveštenje i vertifikacioni kod

Bezbednost kretanja

Što se tiče bezbednosti kretanja, cela ruta robota se snima. Ukoliko nešto ne ide po planu, operater Jandeksa se daljinski povezuje sa robotom, dok sigurnost pošiljke stalno prate operateri.
Kako objašnjava naš sagovornik, glavne stvari koje mogu uticati na rad robota su kamera, točkovi i baterije.
„Ukoliko se desi da kamera bude prekrivena snegom, a točkovi se zapuše blatom, robot neće moći ništa da vidi i, u principu, neće moći da se kreće. Treba se uveriti da je put dovoljno čist. Najvažnija stvar su baterije, jer ako na temperaturama ispod nule nisu pravilno izolovane, onda se jednostavno mogu isprazniti i onda robot neće imati snagu za rad, ali ako se ove komponente reše, onda ni blagi minusi neće igrati veliku ulogu, jer se baterije prazne tek na minus četrdeset i niže“, objašnjava stručnjak.

Neće zameniti poštare

Ipak, i pored robota, poštari su i dalje potrebni i nastaviće da obavljaju svoj posao, jer ako robot ne dostavi paket do dogovorenog vremena, u aplikaciji će se pojaviti obaveštenje da je isporuka otkazana iz tehničkih razloga. Posle toga, paket se vraća u poštu, odakle ga klijent može sam preuzeti ili će mu dostaviti poštar.
„Uz to, ispostavlja se da čak i ako robot isporuči klijentu neku vrstu paketa, on svakako mora da izvrši dodatne radnje, poput toga da se obuče, izađe iz kuće, spusti se liftom i preuzme svoj paket. Perspektiva da će doći do masovnog smanjenja broja poštara i njihove zamene robotima na vidiku u bliskoj budućnosti, zato što tehnologije nisu još spremne za to“, konstatuje Kulikov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala