- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Četvorodnevna radna nedelja: Širi se spisak država

CC0 / piksabej / Kolege, tim
Kolege, tim - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Ako ste uvek maštali o tome da radite kraće, bilo da je reč o danima ili satima, možda ste sve bliže ostvarenju te želje - posebno ako radite posao na daljinu.
Sve je više digitalnih nomada koji biraju zemlje, odnosno kompanije koje im nude više slobode i fleksibilnosti, a trend je posebno ojačao od perioda pandemije. Naime, sve se više priča o radnoj nedelji od četiri dana, čak i tamo gde vlada "stroga" poslovna kultura, kao što je slučaj s Japanom.
U decembru 2021, u pokušaju da smanje stres zaposlenih, Ujedinjeni Arapski Emirati su smanjili i radno vreme za svoje zaposlene u vladi.
Vlada UAE je na Tviteru objavila vest da će od 1. januara 2022. "novi vikend" trajati od 12 časova po lokalnom vremenu - od petka do nedelje uveče. Zaposleni će sada imati 4,5-dnevnu radnu nedelju po novim pravilima.
Radna sedmica je inače trajala od četvrtka uveče do subote uveče.
Zemlje poput Japana, Novog Zelanda, Irske i Škotske su već napravile korak u ovom pravcu i imaju četvorodnevnu radnu nedelju. Što je najvažnije, kvalitet rada se u ovim zemljama vremenom poboljšao, preneo je Telegraf biznis.
I ne sme se zaboraviti Island, gde se ovaj model pokazao kao veoma uspešan. Radnici su prijavili da se osećaju manje stresno i manje izloženo riziku od sindroma sagorevanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala