- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji se otvara prvi robotizovani hotel – veštačka inteligencija zamenjuje ljude

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaStambeni kompleks univerziteta u Inopolisu
Stambeni kompleks univerziteta u Inopolisu - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
U prvom ruskom gradu IT stručnjaka Inopolisu koji se nalazi u Tatarstanu do kraja 2022. godine biće otvoren robotizovani hotel, saopštio je premijer Tatarstana Roman Šajhutdinov.

„U toku je izgradnja prvog dela hotela sa 30 soba. U njemu će biti maksimalan broj automatizovanih i robotizovanih procesa. Vrednost projekta je nešto manje od pola milijarde rubalja (oko šest miliona evra)“, precizirao je premijer.

Kako se navodi u opisu projekta na sajtu građevinske kompanije, kompjuteri će analizirati preferencije gostiju, uzimajući u obzir 300 parametara.
Program će analizirati spoljni izgled gosta, oceniće u kojoj meri je umoran i izneti pretpostavke o njegovom raspoloženju. Polazeći od toga, računar će podesiti temperaturu i osvetljenje u sobi, ponudiće čaj, kafu i hranu.
Robotizacija hotela će omogućiti da se svede na minimum broj osoblja. To će omogućiti da se uštedi na porezima i platama, što će pružiti priliku gostima da iznajme sobu po ceni hotela sa tri zvezdice.
Hotel gradi građevinska kompanija iz Sankt Peterburga „KRavt invest). Projekat se realizuje uz podršku Univerziteta Inopolis.
Inopolis je počeo da se gradi 2012. godine usred polja, na 40 kilometara od Kazanja, a zvanično je otvoren 9. juna 2015. godine. Inopolis je prvi grad u Evropi gde je moguće koristiti usluge taksija sa auto-pilotom. Tatarstan razvija grad kao centar za privlačenje IT kompanija.
Grad Inopolis u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2018
Kako se živi u pametnom ruskom gradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala