- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Preslišavanje“ Rusije u SB: Amerika se posle 30 godina setila da postoje UN i — puca sebi u nogu

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zakazale su za ponedeljak sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na kojoj planiraju da „preslišaju“ Rusiju u vezi sa njenim, kako kažu u Vašingtonu, „pretećim ponašanjem“ prema Ukrajini. Sagovornici Sputnjika ovaj potez vide kao nastavak propagandnog rata protiv Moskve i još jedan američki pucanj u prazno.
Prema rečima nekadašnjeg šefa jugoslovenske diplomatije i bivšeg ambasadora u UN Vladislava Jovanovića, nezgodno je da se protiv jednog stalnog člana SB UN pokreće sveobuhvatna propagandna akcija u samom Savetu bezbednosti.

„Preslišavanje“ Rusije u SB UN

„To se čak ni za vreme Korejskog rata nije koristilo do te mere, pa su morali da pronađu izlaz i prenesu diskusiju iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu UN preko forme „Ujedinjeni za mir“. Tako da je ovo prenošenje akcije demonizacije Rusije u sam centar Saveta bezbednosti posledica tih poluprikrivenih ili otvorenih negativnih namera koje Amerika ima prema Rusiji“, ocenjuje Jovanović.
Amerika je, dodaje iskusni diplomata, u celoj situaciji u vezi sa Ukrajinom već duže vreme angažovana u vođenju jedne generalne političke ofanzive protiv Rusije i to iz više razloga.
„Sjedinjene Države žele, pre svega, da zaposle Rusiju tim ekonomskim, političkim i društvenim pritiscima sa Zapada, da je ograniče na rešavanje tih problema i da je istovremeno odvoje od drugih problema u svetu gde je ona kao globalna sila ispoljavala narastajući interes. Takođe, interes Amerike je da nakon te početne faze izazivanja unutrašnjih problema i tenzija u Rusiji, u nekoj drugoj i trećoj fazi pređe u konačni pritisak kako bi Rusiju odvojila od Kine i praktično joj isforsirala put povratka na Zapad i to pod nižim uslovima nego što je to bio slučaj u vreme Jeljcina“, objašnjava Jovanović.

Pucanj u prazno

Kako kaže, Sjedinjene Države misle da će prenošenjem tog pritiska u Savet bezbednosti još više da pozicioniraju Rusiju u jedan neprijatan, odbrambeni položaj u smislu političke neinicijativnosti.
„Vašington takođe veruje i da će na taj način pomalo prikriti činjenicu da su glavni ofanzivni potezi u ukrajinskoj krizi zapravo oni koji se vode iz Amerike, da su SAD te koje dosipaju ulje na vatru i dalje dramatizuju i pogoršavaju političko i društveno stanje u Evropi. NATO je, naime, samo instrument u rukama Amerike, dok se evropske zemlje sve nelagodnije osećaju jer je Amerika daleko, a Evropa je tik uz tu krizu koju Vašington pospešuje“, primećuje Jovanović.
On veruje da je Amerika svojim dosadašnjim potezima, uključujući i ovaj poslednji sa iniciranjem sednice SB UN otišla predaleko, dok sa druge strane Rusija ima argumente „par ekselans“ koje će verovatno tom prilikom da iznese, budući da Moskva nije baš ništa učinila za pogoršavanje te krize.
„Mislim da će to biti pucanj u prazno i da će svetska javnost pre da se kritički postavi prema Americi, nego što će da pokaže razumevanje i eventualno podrži njene stavove. To će verovatno podstaći i razmišljanja u samoj Evropi, pogotovo u onoj staroj Evropi koja nije zaboravila da je nekada imala nezavisniju i naglašeniju ulogu u svetskim problemima nego sada“, ocenjuje Jovanović.

Amerika koristi SB UN kao propagandni forum

Slično razmišlja i bivši ambasador i direktor Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić, koji kaže da je Amerika podvrgla Rusiju višemesečnoj medijskoj kampanji, sa željom da je prikaže kao agresivnu zemlju koja ima nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu.
„To je zapravo oživljavanje stare politike SAD prema Rusiji koja je teorijski započeta posle Berlinskog zida, Kisindžerovim pisanjima da bi Rusiju trebalo podeliti na tri dela, ili izjavama Madlen Olbrajt da su prostranstva Rusije dobro celog čovečanstva. Sada je ta politika još agresivnije izražena, budući da su se neki od ključnih ljudi američke administracije, poput Entonija Blinkena, Viktorije Nuland, pa i samog predsednika Bajdena, odavno profilisali kao ličnosti sa antiruskim stavovima. Oni su preokupirani ’evropskom Evropom‘, u smislu da se Rusija demonizuje, međunarodno izoluje i moralno diskvalifikuje“, ocenjuje Paić.
U tom smislu, dodaje, i planirana sednica Saveta bezbednosti predstavlja pokušaj Vašingtona da se ostvari neka međunarodna osuda Rusije, države koja je preduzela legitimne korake da zaštiti svoju teritoriju i ekonomiju od pritisaka koji dolaze iz SAD.
„Amerikanci žele da SB UN iskoriste kao propagandni forum kako bi šira međunarodna zajednica, na neki način, stala na njihovu stranu i podržala tu politiku pritisaka na Rusiju. Ali, ja mislim da će cela ta propagandna akcija SAD na kraju biti pucanj u sopstvenu nogu, jer je očekivano da čak i neke članice Saveta bezbednosti sa Zapada, kao što je Francuska, neće pristati da bezrezervno stanu iza pozicija koje zastupa Vašington“, smatra Paić.

SAD se setile da postoje UN

Kako kaže, činjenica da se Amerika posle trideset godina setila da postoje Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti, dok je za sve to vreme upravo ona bila jedna od zemalja koja je najviše kompromitovala sistem Svetske organizacije, još jedan je dokaz da je nastupajuća sednica propagandni korak Vašingtona.
„SAD se posle toliko vremena obraćaju forumima UN i Savetu bezbednosti, iako su poslednjih decenija preduzele niz nelegalnih vojnih agresija na suverene zemlje, članice UN, počevši od SR Jugoslavije, preko Avganistana, Iraka, Sirije, Libije, do vojnog učešća u afričkim sukobima i demonstracije podrške Tajvanu. Tako da od ovoga ne treba očekivati mnogo, ali je značajno da se Amerika, posle svih neuspešnih pokušaja da politikom sile i jednostranih pritisaka izdejstvuje neke svoje političke ciljeve, sada vraća Ujedinjenim nacijama. To je možda u celoj ovoj kontroverznoj situaciji i pokazatelj ograničene moći SAD da jednostrano sprovode svoje spoljnopolitičke ciljeve i interese“, zaključuje Milisav Paić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala