- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Orvel pod lupom političke korektnosti | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Orbita kulture ovog puta objašnjava zašto je Orvelov roman „1984“ okarakterisan kao uznemirujuć, zbog čega je knjiga „Običaji i pesme Srba u Turskoj“ danas važan dokument i vodi vas na izložbu „Kako pamtimo vladare“.
Orvel pod lupom političke korektnosti I Orbita kulture
Šta se sve može pročitati iz vesti da je na uglednom evropskom univerzitetu Orvelov roman „1984“ okarakterisan kao uznemirujuća knjiga pa samim tim nije ni u preporukama za čitanje, da li je strah od buđenja kritičke misli doveo do toga da se i najveća dela stavljaju pod lupu političke korektnosti – za Sputnjik objašnjava profesor Milo Lompar.
Zbog čega je knjiga „Običaji i pesme Srba u Turskoj“ ruskog konzula Ivana Stepanoviča Jastrebova koji je u drugoj polovini 19. veka bio diplomatski predstavnik Ruske carevine na Balkanu, , danas važan dokument u službi odbrane naše otadžine – za „Orbitu kulture“ objašnjava profesorka književnosti na Filozofskom fakultetu u Prištini Valentina Pitulić.
O izložbi „Kako pamtimo vladare“, na kojoj su predstavljeni crteži i grafike posvećeni životu knezova Miloša, Mihaila i Milana Obrenovića, a koja odgovara na pitanje kako su se Miloš, Mihailo i Milan utisnuli u naše pamćenje, razgovaramo sa autorkom ove postavke Jasminom Cukić.
Kakve tajne otkriva roman „Tajna agencija nove Jugoslavije“, čiji naslov sugeriše naziv jedne od nekadašnjih pet najuglednijih svetskih informativnih agencija – TANJUG, šta je sve stalo u sećanje njegovog autora, dugogodišnjeg novinara, urednika i dopisnika ove agencije, koji je, na osnovu tog sećanja ispisao polustvarnu, a poluizmišljenu istoriju Beograda, zemlje, ali i novinarske profesije – otkriva autor ovog romana Branko Anđić.
Da li je lukavstvo, kalkulacija ili neki drugi razlog učinio da u stihovima ispiše roman koji je ovih dana krunisan Ninovom nagradom, zbog čega smatra da umetnost u biti mora biti amoralna i da – kad se piše – ne postoje ni roditelji, ni porodica, ni deca, kako se oseća sad kad je pobedila i da li zna kako i šta će pisati posle ove pobede – pitano Milenu Marković, ovogodišnju dobitnicu Ninove nagrade koju je dobila za roman – poemu „Deca“.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala