- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Konvoj od 50.000 kamiona stiže u Otavu na protest, kanadski premijer na tajnoj lokaciji

© REUTERS / Carlos OsorioKanadske kamiondžije, uz podršku građana, voze u koloni do Otave, protestujući protiv kovid mera
Kanadske kamiondžije, uz podršku građana, voze u koloni do Otave, protestujući protiv kovid mera - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Ogroman konvoj od oko 50.000 kanadskih vozača kamiona u koloni od oko 64 kilometara stigao je u Otavu uoči planiranog protesta protiv obavezne vakcinacije koji treba da se održi tokom vikenda. U međuvremenu, kanadski premijer Džastin Trudo napustio je sa porodicom svoj dom u Otavi i premestio se na tajnu lokaciju.
Kanadski premijer Džastin Trudo i njegova porodica napustili su svoj dom u Otavi i otišli na tajnu lokaciju, prenosi Si-Bi-Es.
Džastin Trudo je ranije rekao je da postoji „mala marginalna manjina neprihvatljivih stavova koja je na putu za Otavu“, ističući da je skoro 90 odsto njegove zemlje vakcinisano. Ipak, vozači u takozvanom „Konvoju slobode“ su ljuti zbog njegove izjave i planiraju ovog vikenda da pokažu nezadovoljstvo u kanadskoj prestonici.
Visoki zvaničnik parlamenta upozorio je poslanike da izbegavaju proteste i da zaključaju svoja vrata usred izveštaja da bi njihove privatne kuće mogle biti mete.
Konvoj se krenuo u nedelju iz Britanske Kolumbije, a pridružili su mu se i drugi demonstranti koji su vozili sa istoka i juga zemlje. Kamiondžije iz SAD – kojima je dozvoljen ulazak u Kanadu samo ako su vakcinisani – takođe su se pridružili ogromnom konvoju.
Iako vođe protesta pozivaju na miran protest, pojedine izjave nekih od učesnika uključuju pretnje nasiljem. Policija Otave saopštila je da će biti u pripravnosti i spremna da uhapsi svakog ko prekrši zakon, prenosi „Dejli mejl“.
Od 15. januara, svi kanadski vozači kamiona koji su nevakcinisani moraju da prođu test na kovid 19 i da budu u karantinu kada se vraćaju iz Sjedinjenih Država. Nije im dozvoljen ulazak u SAD osim ako nisu vakcinisani, a američkim vozačima nije dozvoljen ulazak u Kanadu osim ako ne pokažu sertifikat. Američki vozači koji se vraćaju u SAD, međutim, ne moraju da rade test niti da budu u karantinu.
Čak 32.000, ili 20 odsto, od 160.000 kanadskih i američkih prekograničnih vozača kamiona moglo bi da bude isključeno sa puteva zbog obavezne vakcinacije, procenjuje Kanadska kompanija za transport.
S druge strane, kanadski savez kamiondžija odbacio je protest i saopštio da je više od 85 odsto kamiondžija vakcinisano.
Mnoge kamiondžije su takođe objavile na društvenim mrežama da nastavljaju da rade svoj posao i da konvoj ne zastupa njihova prava.
Kanada je usvojila neke od najstrožih protokola o kovidu 19 u svetu. Ontario će tek početkom ovog meseca zatvoriti svoje restorane, teretane i bioskope, a ponovo će ih otvoriti tek početkom februara.
Vakcinacije su obavezne za radnike u javnim preduzećima od prošle godine, a premijer Kvebeka najavio je da planira kazne za nevakcinisane stanovnike koji nemaju medicinski razlog da ne dobiju vakcinu.
London uoči jednomesečnog zaključavanja - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
SVET
Kraj za maske i kovid propusnice u Engleskoj
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SVET
Miting i kontramiting ispred Bundestaga zbog obavezne vakcinacije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala