- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina otkrila planove za svemir

© AP Photo / Chinatopix via APKina lansirala u svemir bespilotni modul
Kina lansirala u svemir bespilotni modul  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Kineska Nacionalna svemirska administracija objavila je novi dokument koji prikazuje osnove planova za svemir u narednih pet godina. Kina je u tim planovima navela ambiciozan napredak, koji, između ostalog, uključuje i „nove forme svemirske ekonomije“, ali i pripreme za gradnju stanice na Mesecu.
Kineski svemirski program izuzetno je napredovao poslednjih godina, što se pokazalo slanjem sondi na Mars i na neistražene delove Meseca, kao i lansiranjem velike modularne svemirske stanice. Međutim, Peking ima još veće planove, iznete u dokumentu „Kineski svemirski program: Perspektiva 2021“.
Nacionalna svemirska administracija Kine (CNSA) navodi da će u središtu u sledećim godinama biti kompletiranje Tijangong svemirske stanice, koja je lansirana prošle godine, završetak Sistema osmatranja visoke rezolucije, postavljanje osnova za izgradnju Mesečeve istraživačke stanice i početak razvoja sistema za odbranu od asteroida.
Dokument postavlja i široku osnovu za međunarodnu naučnu saradnju i razvoj, odnosno „nove forme svemirske ekonomije“, rekao je Vu Janhua, zamenik direktora CNSA.
„Na primer, Kina i Rusija će zajedno planirati međunarodnu Mesečevu naučnu istraživačku stanicu, što je dugoročni međunarodni projekat naučne kooperacije. Dobrodošle su da se uključe sve zainteresovane zemlje, međunarodne organizacije, naučnici...“, rekao je Vu.
Još jedan važan projekat biće uklanjanje svemirskog otpada, a Kina je već lansirala nekoliko satelita sa robotskim rukama koji imaju taj zadatak. Oni će prikupljati svemirski otpad, ili ga usmeravati u Zemljinu atmosferu, kako bi u njoj sagoreo.
CNSA planira i da proširi mogućnosti kineskih svemirskih letelica kako bi upravljale same sobom, a testovi su već započeti, kada je bespilotna letelica za snabdevanje odnela opremu na Tijangong.
Kada je u pitanju istraživanje svemira, ciljevi su lansiranje Mesečevih sondi „Čange-6“ i „Čange-7“, koje treba da donesu uzorke sa Meseca na Zemlju, kao i njihov prethodnik „Čange-5“. Takođe, u planu su i pripreme za slične misije na Marsu i Jupiteru.
Kina planira da u narednih pet godina razvije tehnologiju potrebnu za misiju „Čange-8“, čiji je cilj testiranje tehnologije potrebne za Mesečevu stanicu, ali i ispitivanje prirodnih resursa na našem satelitu. Gradnja Mesečeve stanice trebalo bi da počne 2035.
Na Zemlji, CNSA namerava da unapredi tri kosmodroma.
Do 2024. planirano je i lansiranje svemirskog teleskopa, koji bi bio konkurencija „Džejmsu Vebu“ američke NASA, prenosi Sputnjik internešnel.
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kineski satelit visoke rezolucije pušten u rad: Šta sve može da snimi i ko prima podatke
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SVET
Kineski rover otkrio šta se nalazi na tamnoj strani Meseca /foto/
Lansiran Šenžou 12 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
„Zvezda u usponu“: Kina krenula u osvajanje svemira, može li da parira — Rusiji i Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala