- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanski ekspert: Ruska nuklearna podmornica „Belgorod“ je „ubica gradova“

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaAtomska podmornica "Belgorod"
Atomska podmornica Belgorod - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Ruska nuklearna podmornica K-329 „Belgorod“ sposobna je da izazove „neverovatan haos“ i razaranja u Velikoj Britaniji, izjavio je stručnjak za odbranu Rob Klark iz britanskog udruženja „Društvo Henri Klark“, prenosi list „Dejli star“.
Prema rečima stručnjaka, podmornica je predviđena za prevoz smrtonosnih torpeda „Posejdon“, a zahvaljujući svojim razmerama unutra može da stane još jedna manja podmornica i napredni dronovi za tajne misije.
„To je pravi ubica gradova“, konstatuje Klark.
On je podsetio da će podmornica biti prvi nosač strateških uređaja „Posejdon“. Prema mišljenju britanskih stručnjaka, džinovska torpeda sa nuklearnim reaktorom i termonuklearnom bojevom glavom mogu da izazovu cunami koji bi opustošio priobalna područja.
Nuklearna podmornica specijalne namene „Belgorod“ projekta 098250 pravljena je kao nosač nuklearnih podvodnih bespilotnih aparata tipa „Posejdon“. Podmornica je spuštena na vodu u aprilu 2019. godine. Kako je ranije saopšteno, planirano je da se podmornica preda Ratnoj mornarici Rusije u leto 2022. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je o razvoju „Posejdona“ prvi put govorio za vreme obraćanja Federalnoj skupštini 2018. godine.
Prema njegovim rečima, bespilotni podvodni aparati mogu da budu opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim naoružanjem, što im omogućava da pogađaju širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.
Podmornica Belgorod na brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
RUSIJA
Nuklearne podmornice štite Rusiju: Završena gradnja najnovijeg nosača raketa „Generalisimus Suvorov“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala