- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Velika Britanija i EU pripremaju snažan udarac gasnom sektoru Rusije

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Evropska unija i Velika Britanija zajedno razrađuju sankcije protiv novih ruskih projekata u gasnom sektoru koje će biti uvedene u slučaju eskalacije sukoba oko Ukrajine, piše list „Fajnenšal tajms“, pozivajući se na obaveštene izvore.
Kako je precizirano, London i Brisel, koji o novim antiruskim merama razgovaraju uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, spremni su da ograniče predaju tehnologija kompanijama iz Rusije koje su uključene u proizvodnju „plavog goriva“. Pored toga, sankcije mogu biti proširene i na buduće projekte u kojima će učestvovati evropske i britanske korporacije koje trenutno aktivno sarađuju sa ruskim partnerima.
Pretpostavlja se da će takva ograničenja značajno uticati na poslovanje stranih naftnih i gasnih kompanija u Rusiji, uključujući francusku „Total“, britanske „Šel“ i „BP“ koje usmeravaju značajne investicije u rusku gasnu industriju.
Prema mišljenju autora članka, koordinacija napora Londona i Brisela u oblasti sankcija je signal da su obe zemlje spremne da „sarađuju na pitanjima spoljne politike i bezbednosti“, uprkos izlasku Velike Britanije iz EU.

Nulandova preti „Severnom toku 2“

Istovremeno, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je na brifingu Stejt departmenta da će SAD obustaviti „Severni tok 2“ u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu.
„Otvoreno želim da kažem: ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, na ovaj ili onaj način 'Severni tok 2' neće proraditi“, zapretila je ona, istakavši da SAD nastavljaju da vode „veoma ozbiljne“ konsultacije sa Nemačkom po pitanju ruskog gasovoda.
Odnosi Zapada i Ukrajine pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Nemačka protiv antiruskih sankcija u energetskom sektoru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala