- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Upozorili smo Ameriku – na bezobrazluk ćemo odgovoriti adekvatno /video/

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u razgovoru sa novinarima izjavio da Moskva ne želi rat, ali da neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignoriše njene interese.
„Ako je do Rusije – rata biti neće. Međutim, Rusija neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignorišu naše interese. Pregovori po pitanju bezbednosnih garancija sa SAD i NATO nisu završeni“, kazao je Lavrov odgovarajući na pitanje glavne urednice „Sputnjika“ i televizije „RT“ Margarite Simonjan da li postoji šansa da do rata uopšte dođe.
Govoreći o bezbednosnim garancijama Lavrov je kazao i da u odgovoru SAD i NATO postoje i određene „racionalne tačke“.

„Ne mogu da kažem da su pregovori završeni. Amerikanci i čelnici NATO su, kao što znate, preko mesec dana razmatrali poprilično jednostavne predloge koje smo izneli po pitanju garancija bezbednosti. Mi smo njihove odgovore dobili tek prekjuče, i kao što je u njihovom stilu, ti odgovori su veoma zamršeni iako postoje određene racionalne tačke, doduše po drugorazrednim pitanjima“, kazao je on.

Takođe je rekao i da je odgovor NATO, za razliku od odgovora SAD, isuviše ideologizovan.
„Američki odgovor je primer diplomatske pristojnosti. Odgovor NATO je isuviše ideologizovan, do te mere da me je pomalo bilo sramota za one koji su pisali taj odgovor“, dodao je.
Lavrov je ocenio i da predlozi koje je Moskva poslala nisu prezahtevni, već samo ocrtavaju činjenicu da Moskva želi da sa njom saradnja bude zasnovana na iskren način.

Upozorili smo Ameriku – na bezobrazluk ćemo odgovoriti adekvatno

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je u razgovoru sa novinarima da je Rusija upozorila Ameriku da će na bezobrazluk po pitanju pretnji o eventualnom odlasku ruskog ambasadora Anatolija Antonova iz SAD odgovoriti adekvatno.
„Ako se taj bezobrazluk nastavi, a takve izjave ne mogu drugačije da okarakterišem sem da je u pitanju bezobrazluk, mi imamo u rezervi adekvatan odgovor. Izjave poput one da `ako ne izdate vize za obezbeđenje američkom ambasadoru u Rusiji mi ćemo zatražiti odlazak Antonova` ćemo rešavati na ravnopravnoj osnovi. Izjednačavaćemo naše diplomatsko prisustvo“, kazao je.
Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Ozbiljna pretnja: Ambasador Rusije u Vašingtonu može napustiti Ameriku

O odnosima sa zemljama koje se ponašaju „pristojno“ – među njima i Srbija

Sergej Lavrov je kazao da, što se tiče onih zemalja koje se na međunarodnoj sceni ponašaju „pristojno“, a među njima su Kina, Iran, zemlje Latinske Amerike, kao i Srbija, koje ne pokušavaju da na jednostrani način bilo šta nekome nametnu, Rusija će uvek tražiti način za saradnju u svim oblastima.

„Odnosi sa tim zemljama su poprilično temeljni, postoje veoma duboki i ekonomski i društveni odnosi. Pored toga, ti odnosi podrazumevaju i odličnu vojno-tehničku saradnju u skladu sa svim normama međunarodnog prava. Garantujem vam, štagod da se dogodi po pitanju evropske bezbednosti, mi ćemo te odnose i dalje unapređivati“, naglasio je.

U svetlu nedavnih izjava po pitanju potencijalnog razmeštanja novih ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi Lavrov je rekao da će Rusija odnose sa tim zemljama nastaviti da unapređuje nevezano za pregovore po pitanju bezbednosnih garancija.
Krstarica Moskva, ruska Crnomorska flota - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
RUSIJA
Može li se pojaviti ruska baza u Venecueli

Ako se nastavi sa pritiscima na televiziju „RT“ u Nemačkoj – odgovorićemo

Lavrov se osvrnuo i na situaciju po pitanju televizije „RT“ u Nemačkoj rekavši da će Rusija adekvatno odgovoriti ako se nastavi sa pritiscima.

„Nemačkoj su poznate moguće recipročne mere ako se pritisci nastave“, rekao je on.

Takođe je rekao i da je o tome razgovarao sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok tokom njene nedavne posete Moskvi.
„Dotakli smo se te teme, mislim da me je dobro čula. Ponoviću to pitanje i tokom predstojećeg telefonskog razgovora“, dodao je.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov trenutno razgovara sa novinarima o aktuelnim pitanjima ruske spoljne politike. Lavrov u studiju razgovara sa glavnom urednkiom agencije „Sputnjik“ Margaritom Simonjan, novinarom „Govorit Moskva“ Romanom Babajanom, Vladimirom Sungorkinom iz „Komsomolske pravde“ i Aleksejom Venediktovom iz „Eho Moskve“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala