- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Spomenik Pupinu u blizini tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra

© Sputnik / Lola ĐorđevićBista Mihajla Pupina u sali Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti
Bista Mihajla Pupina u sali Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
U Starom dvoru danas je održana prva, konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika srpskom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, koji će se nalaziti u Bulevaru kralja Aleksandra, u blizini tehničkih fakulteta.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da Beograd nastavlja sa negovanjem kulture sećanja i podizanjem spomenika ličnostima koje su važne za našu istoriju.
"Drago mi je što smo danas održali sednicu Odbora za podizanje spomenika Mihajlu Pupinu, jednom od najznačajnijih ličnosti iz istorije Srbije. Žao mi je što do sada Pupin nije imao spomenik, ali dobiće ga u narednom periodu", rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.
Dodao je da je sa profesorima Elektrotehničkog i drugih tehničkih fakulteta dogovoreno da Grad Beograd podigne spomenik.
Spomenik će biti podignut u Bulevaru kralja Aleksandra, u blizini tehničkih fakulteta, a u narednom periodu će se odlučiti o tačnoj lokaciji.
Prema Vesićevim rečima, čim bude određena lokacija, u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, biće raspisan međunarodni konkurs.
"Koliko god da je Mihajlo Pupin značajan za našu istoriju, kulturu i društvo, on je i svetski naučnik. Očekujemo na tom konkursu da budu možda i neka svetska imena, a pre svega neki vajari iz SAD", rekao je Vesić.
Inicijativu za podizanje spomenika podnela je Fondacija "Mladen Selak".
Prvom sednicom, predsedavao je predsednik Odbora Branko Kovačević, a od članova, pored Vesića, prisustvovali su potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski odbornik Nemanja Joksimović, predsednik Fondacije "Mladen Selak", dekan Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević, rektor Beogradskog univerziteta Vladan Ðokić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Olivera Vučković, glavni urbanista Marko Stojčić i vajari Zoran Ivanović i Dušan Rusalić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala