Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SPC saopštila o čemu je patrijarh Porfirije razgovarao sa političarima iz Crne Gore

© Sputnik / Lola Đorđević Patrijarh Porfirije
 Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je patrijarh Porfirije juče i danas razgovarao sa, kako se navodi, odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore na njihov zahtev i da je jedna od tema bila potpisivanje Temeljnog ugovora.
U saopštenju se precizira da je patrijarh razgovarao sa: potpredsednikom crnogorske Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta, Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.
Patrijarh je, kako se kaže u saopštenju, sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori.
„Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore“.
Sagovornici patrijarha srpskog posebno su se interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore.
„Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumeju da je pitanje ravnopravnosti crkava i verskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju SPC.
Beogradska patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
REGION
Joković: Preneo sam patrijarhu Porfiriju da SNP nikada neće biti protiv SPC
Pravoslavna crkva - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
REGION
Vijesti: Temeljni ugovor pretrpeo izmene
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
REGION
Objavljeni detalji pisma koje je Krivokapić uputio patrijarhu Porfiriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala