- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prvi put u svetu: Srpski hirurzi odmah posle ugradnje veštačkog srca pacijentu operisali dve kile

CC0 / Pixabay / Hirurgija
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Tim stručnjaka Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ uspešno je ugradio veštačko srce Aleksandru Vukoviću, a odmah nakon te intervencije, pacijentu su operisane i dve preponske kile. Kako ističu, to do sada niko nije uradio u svetu.
„Pacijent je dobio maksimalno lečenje kod nas, dobio je i ugradnju veštačkog srca i korekciju kila. Koliko mi znamo, to do sada niko nije uradio na svetu, to smo mi prvi uradili“, rekao je dr Saša Borović, koji je predvodio tim stručnjaka.
Vuković, četrdesetčetvorogodišnjak iz Sombora, kojem je po dolasku u bolnicu srce radilo svega pet odsto, sada se dobro oseća i nakon jednomesečnog boravka u bolnici, vraća se kući.
„Srećan sam što krećem u novi život, očekujući to donorsko srce koje će mi vratiti život u normalu. Zahvaljujem svima u Institutu, svi su bili ljubazni, verujte u ove ljude“, poručio je Vuković.
Koliko je to bio zahtevan poduhvat i veliki izazov za lekare objasnila je dr Dragana Košević, navodeći da su u timu bili lekari najrazličitijih specijalnosti.
„Veoma sam srećna, opravdali smo poverenje koje nam je pacijent poklonio. On je veoma hrabar, prihvatio je naše savete i očekujemo da se oporavi fizički, do transplantacije srca, kao i ostali bolesnici koji imaju ovu najtežu formu bolesti. Mi smo jedini centar u Srbiji koji najtežim bolesnicima može da pruži spas“, istakla je dr Dragana Košević.
Pre skoro pet godina u Institutu je ugrađeno prvo veštačko srce, a u 2021. godini još četiri.
„U pet meseci smo uradili četiri veštačka srca. Ovo je četvrti po redu pacijent koji je dobio veštačko srce. Operacija je trajala između šest i sedam sati, obično traje između pet i šest, ali ovaj pacijent je prethodno imao operaciju srca, te u tim uslovima sama implantacija traje duže“, napomenuo je dr Borović.
Kolegama iz Instituta „Dedinje“ pomogli su i lekari iz KBC „Dr Dragiša Mišović“, a dr Marko Kalezić ističe da postoji odlična saradnja između te dve ustanove, što konstantno unapređuje njihov rad, preneo je Tanjug.
U Institutu se danas izvodi i šesta operacija ugradnje veštačkog srca. Direktor Instituta dr Milovan Bojić kaže da „Dedinje“ izrasta u regionalni ili najveći evropski centar kada je ova vrsta lečenja u pitanju i da je ponosan na ceo tim.
Bojić je najavio i otvaranje „Dedinja 2“ u što kraćem roku.
Presađivanje srca genetski modifikovane svinje u čoveka - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
SVET
Revolucionarni postupak: Čoveku presadili srce genetski modifikovane svinje /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala