- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Potraga za F-35 u Južnom kineskom moru: Ko će prvi do olupine, Amerikanci ili Kinezi

© AP Photo / Bullit MarquezAmerički F-18 sleće na nosač Karl Vinson u Južnom kineskom moru
Američki F-18 sleće na nosač Karl Vinson u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Američka mornarica pokušava da nađe i izvuče olupinu najnovijeg lovačkog aviona F-35C sa dna Južnog kineskog mora, gde se srušio prilikom sletanja na nosač aviona. Amerikanci su u strahu da bi Kina mogla da se prva dokopa olupine i tako razotkrije tajnu tehnologiju ove letelice.
Avion F-35C srušio se na palubu nosača „Karl Vinson“, pri čemu je povređeno šest mornara i pilot, koji se katapultirao, a potom je olupina aviona pala u more.
Najnapredniji američki lovac, nevidljivi avion koji košta više od 100 miliona dolara po komadu, prepun je tehnologije koja se smatra vojnom tajnom, a ukoliko bi Kina, koja smatra da je veći deo Južnog kineskog mora njena teritorija, uspela da prva dođe do olupine, bila bi to prava obaveštajna blagodat za tu zemlju, piše „Gardijan“.
Avion F-35C je verzija prilagođena poletanju i sletanju na nosače aviona. Stručnjaci za pomorstvo navode da bi američki spasilački brod mogao da stigne do mesta nesreće tek za 10 dana, što kineskim podmornicama daje veliku prednost.
„Svesni smo vrednosti aviona F-35 u svakom smislu. I dok nastavljamo da pokušavamo da povratimo avion, to ćemo učiniti očigledno imajući na umu bezbednost pre svega, ali jasno i naše interese nacionalne bezbednosti“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, koji nije želeo dalje da komentariše to pitanje.
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan rekao je da kineska vlada nema ambicije da traži srušeni avion.
„Ovo nije prvi put da se Sjedinjenim Državama događa incident u Južnom kineskom moru. Nismo zainteresovani za njihov avion. Pozivamo SAD da rade stvari koje doprinose regionalnom miru i stabilnosti, umesto što pokazuju mišiće u regionu“, rekao je on.
Incident u Južnom kineskom moru treći je pad aviona F-35 u more. U novembru, britanski F-35B, verzija za poletanje sa kratkih pista i mogućnošću vertikalnog sletanja, srušio se prilikom poletanja sa nosača aviona „Kraljica Elizabeta“ u Mediteranu. Pilot se katapultirao, a avion je izvučen sa morskog dna nekoliko nedelja kasnije.
U aprilu 2019. godine, japanski F-35A, standardna verzija ovog aviona, srušio se pri brzini od 1.000 kilometara na sat u Tihi okean. Pilot je poginuo, a od aviona koji se raspao pronađeni su samo ostaci.
Američki nosač aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
Drama na američkom nosaču u Južnom kineskom moru: Pao F-35, ima povređenih
Američki lovac F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Srušio se britanski „nevidljivi“ lovac F-35, pao u Sredozemno more
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala