- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nakon Amerike i Poljska pripremila plan evakuacije diplomata iz Ukrajine, ostatak EU ćuti

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Poljske u Varšavi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Poljske u  Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
Pratite nas
Poljska je pripremila plan evakuacije diplomata iz Ukrajine, ali odluka da se to realizuje još nije doneta, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Marćin Pšidač za „Poljski radio“.

„Neću kriti da već imamo spremne planove i pre izvesnog vremena smo u Ministarstvu spoljnih poslova analizirali različite procedure da ne bi bilo iznenađenja. Ali u ovoj fazi nije doneta odluka o evakuaciji poljskih diplomata“, rekao je Pšidač.

Kako je dodao, Poljska ima najveće diplomatsko predstavništvo u Ukrajini od svih evropskih zemalja.
„Imamo nekoliko platformi – ne samo ambasadu u Kijevu, nego i konzulate u Odesi, Harkovu, Vinici, Lavovu, Lucku. Ako dođe do pretnje po naše diplomate reagovaćemo u skladu sa tim“, objasnio je zamenik ministra.

Nemačka i ostatak EU ćuti

Na temu potencijalne evakuacije diplomata oglasila se i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok koja je u intervjuu za medijsku kuću „Funke“ izjavila da je Nemačka, zajedno sa partnerima iz Evropske unije, odlučila da ne smanjuje broj službenika u ambasadi u Kijevu.
„Sada je izuzetno važno da se Ukrajina ne destabilizuje“, precizirala je ministarka.
Kako je pojasnila, ukoliko „ekonomski igrači osete da je situacija u Ukrajini nebezbedna ili nestabilna, smanjiće se spremnost za ulaganje“ što bi, prema njenim rečima, „išlo na ruku“ Rusiji.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.
Napušten ukrajinski tenk T-64 u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Rusija: Neprihvatljiva je čak i misao o ratu između Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala