- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Tema koja stvara napetost u svetu“: Nema govora o prebacivanju ruskih raketa na Kubu i u Venecuelu

© Sputnik / Юliя Zыrяnova / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Kuba i Venecuela nastoje da normalizuju odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, stoga ne može biti govora o raspoređivanju ruske vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Kako je precizirao, obe zemlje su partneri Rusije, ali to su suverene države koje vode nezavisnu spoljnu politiku.

„Ništa ne možemo da raspoređujemo kod njih, jer jednostavno to treba da bude u skladu sa njihovim geopolitičkim pozicioniranjem, sa njihovim nacionalnim interesima. Kuba i Venecuela nastoje da izađu iz izolacije, da donekle obnove normalne odnose sa SAD, stoga ovde ne može biti govora o raspoređivanju bilo čega ili stvaranju nekakve baze kao što je bio slučaj u sovjetskom periodu kada smo sa brojnim zemljama imali zajedničku vojnu infrastrukturu, zasnovanu na zajedničkoj ideologiji“, objasnio je Medvedev.

Kako je dodao, pogrešno je razgovarati na temu raspoređivanja baza, jer to stvara napetost u svetu.

Kako izbeći rat?

Da bi se izbegao rat potrebni su pregovori, smatra Medvedev.

„Potrebni su pregovori o bezbednosnim garancijama, političko-diplomatska sredstva, pregovori, upotreba principa nedeljive bezbednosti u našim odnosima koji je zabeležen u svim ključnim evropskim i međunarodnim dokumentima kada se bezbednost jedne strane ne može postići na račun bezbednosti druge“, rekao je on.

Govoreći o tome kome je od koristi konfrontacija, Medvedev je kao primer naveo izjavu američkog senatora koji je rekao da ne isključuje mogućnost ograničene nuklearne konfrontacije između Rusije i SAD. Medvedev je nazvao američkog političara „senilnim starcem“.
„Čini mi se da čak ni u sovjetsko vreme, barem u ono sovjetsko vreme koga se ja sećam, nikada naši partneri iz Amerike i drugih zemalja nisu govorili o tome da ne bi bilo loše da se pokrene nuklearni sukob“, precizirao je on.
Kako kaže, Kubanska raketna kriza je pokazala da to može biti kraj ljudske civilizacije, te da su takve izjave „veoma opasne“.
U novom izdanju emisije Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“ saznajte da li su ruske rakete već pred američkim vratima.
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2021
RUSIJA
Rusija: Predložili smo Americi put kako da izbegnemo Kubansku raketnu krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala