- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nema Đokovića, ali Australijan open definitivno nije „mrtav“

© AFP 2023 / DAVID GRAYRod Lejver arena (Australijan open)
Rod Lejver arena (Australijan open) - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Australijan open 2022. godine došao je do polufinala. Posle nedelju i po dana tenisa jasno se može zaključiti da nivo zanimljivosti tenisa nije opao uprkos tome što je Novak Đoković iz razloga nevezanih za sport udaljen sa turnira. Pred navijačima je još mnogo toga zanimljivog, a ko će biti šampion je daleko od poznatog.
„Da li ste to rekli da će Australijan open 2022. bez najboljeg tenisera sveta biti dosadan?“, zapitao se čuveni ruski teniser Jevgenij Kafeljnikov.
Šampion Australijan opena iz 1999. godine je taj komentar napisao nakon četvrtfinala između Danila Medvedeva i Feliksa Ože-Alijasima, gotovo izvesno najboljeg meča sezone.
„Mnogo kvalitetnog tenisa smo videli na Australijan openu, ali moram da kažem da mi ne deluje sve kako treba bez svetskog 'broja 1' Novaka Đokovića“, prethodno je izjavio nekada četvrti teniser sveta Greg Rusedski.
Oni koji su mislili da će Ozi open biti nezanimljiv bez Đokovića definitivno nisu bili u pravu, to pored navijača i novinara tvrde i pomenuti stručnjaci, ali to ne menja činjenicu da je srpski teniser onemogućen da napadne desetu titulu u Melburnu pre nego što je turnir uopšte počeo.
Ukoliko pogledamo istoriju, najviše Vimbldon 1973. godine kada su teniseri stali u bojkot jer je Nikoli Piliću zabranjeno da se takmiči na tom turniru (jer je, navodno, odbio da igra za Dejvis kup reprezentaciju Jugoslavije), deluje da je jasno da će za deset, 20 ili 30 godina Australijan open 2022 biti pamćen ne po tome ko ga je osvojio, već po „slučaju Đoković“.
Međutim, s obzirom da nismo još otišli toliko u budućnost, dešavanja iz prethodnih desetak dana u Melburnu su i dalje sveža i veoma zanimljiva – a najbolje je tek pred nama.
„Tenis na Australijan openu je najbolji sport na svetu!“, jasno je čuvena Kim Klajsters opisala ono što je viđeno, ali i najavila ono što tek sledi u na „Rod Lejver“ areni.

Nadal napada 21. Grend slem

Rafael Nadal je u Australiju došao posle višemesečne pauze od tenisa zbog oporavka od povrede stopala i skoro mesec dana kasnije i dalje nije izgubio.
Osvojio je turnir u Melburnu iz serije 250 bez izgubljenog seta, da bi se zatim „prošetao“ do četvrtfinala (Giron, Hanfman, Hačanov, Manarino), gde je posle trilera eliminisao Šapovalova.
Pred polufinale, u kojem se Rafa sastaje sa Mateom Beretinijem, jasno je da Španac u prethodnih pet mečeva nije pokazao da se nalazi u najboljoj formi, pa čak ni blizu nje.
Konkretno u duelu sa Kanađaninom nivo igre nije bio na zavidnom nivou od kraja drugog seta, a za to je glavni krivac bila visoka temperatura u Melburnu koja je izazvala dehidraciju i toplotni udar kod nekada prvog tenisera sveta.
Ukoliko Rafa ne pronađe problem da se bolje izbori sa vrućinom, ali ni ne podigne nivo igre značajno, rekord po broju osvojenih Grend slem titula ne bi trebalo da posle prvog Grend slema sezone bude u njegovim rukama.
Ali, to je Nadal, dvadesetostruki Grend slem šampion...

Beretini je već ispisao istoriju

Italija je tokom godina imala izvanredne tenisere, pa je zbog toga bilo pomalo čudno da nikada nijedan igrač iz te zemlje nije došao do polufinala Australijan opena u singlu. Sve do Beretinija.
Beretini je prvi iskorak na grend slemovima napravio 2019. kada je na US openu došao do polufinala i izgubio od Nadala, da bi od 2021. postao neverovatno konstantan.
Prošle godine je igrao četvrtfinale US opena i Rolan Garosa, na Australijan openu je došao do četvrtog kola, a na Vimbldonu do finala.
Ove godine je nastavio u istom ritmu došavši do prvog polufinala AO u karijeri, a to je uradio u stilu onih najboljih i dosta iskusnijih od njega, pošto je postepeno dizao formu.
Beretini je jedini put igrao protiv Rafe na pomenutom US openu i tada je pokazao da ima igru kojom može da parira istorijskom velikanu, a ukoliko se pred polufinale iz jednačine oduzme faktor imena – može se reći da Italijan ima pristojne šanse da se plasira u finale.

Danil „Đoković“ Medvedev

Ovogodišnji Australijan open daleko je od najboljeg izdanja koje smo imali prilike da gledamo od Danila Medvedeva.
Baš zbog toga je morao da u nekoliko navrata tokom turnira sebi govori: „Budi kao Novak“, pošto je u svakoj takvoj situaciji bio u problemu, što rezultatski, što vezano za igru i taktiku.
Upravo se to desilo i u četvrtfinalu protiv izuzetno raspoloženog Ože-Alijasima, koji je vodio sa 2-0 u setovima, ali je na kraju Rus uspeo da se u Novakovom stilu vrati – baš kao što je srpski teniser na Rolan Garosu 2021. to uradio u dva navrata, pa ujedno i u finalu protiv Cicipasa.
Medvedev je posle četvrtfinala saznao da je pred njim dodatni pritisak, pošto u Melburnu može da postane prvi teniser u istoriji koji je posle prvog Grend slema u karijeri trijumfovao i na narednom.
Međutim, opšte je poznato da je Rus jako dobar pod pritiskom, a ono što je potrebno istaći je da ukoliko podigne formu i dođe do svog najviše nivoa, biće favorit protiv bilo koga u bilo kom trenutku.
To je jasno jer je Danil definitivno trenutno najbolji teniser na planeti odmah posle Novaka Đokovića, koji, nažalost, nije bio u mogućnosti da dođe na turnir.

Da li je Cicipas „sledeći Medvedev“?

Na US openu 2021. Medvedev je razbio barijeru koju je imala takozvana „naredna generacija“ i uspeo da postane prvi koji je osvojio Grend slem titulu (ako ne računamo nešto starijeg Dominika Tima), a to se i dalje čeka od Cicipasa, Zvereva, Rubljova, Beretinija...
Cicipas je bio na „milimetar“ od titule prošle godine na Rolan Garosu, ali nije mogao da potpuno preskoči mentalnu gromadu pod imenom Novak Đoković.
Grk na grend slemovima nije imao previše uspeha, izuzev na Rolan Garosu i baš u Australiji, gde je i 2021. i 2019. igrao polufinale, a sada može da ode i korak više.
Iako nije briljirao na startu turnira i iako je u godinu ušao posle operacije lakta, te je zbog toga predao meč pred Ozi open, Cicipas je pokazao da je došao u zavidnu formu u četvrtfinalu protiv Janika Sinera.
Ubedljiva pobeda od 3-0 u setovima u meču u kojem prema kladionicama nije bio favorit, a ono što je još impresivnije je to da tokom celog meča nijednom Italijanu nije dopustio da mu oduzme više od dva poena u jednom servis gemu.

Ko će osvojiti Australijan open 2022?

Prvog finalistu ćemo saznati u petak posle 4.30, kada počinje duel Nadala i Beretinija, a drugog posle 9.30 kada igraju Cicipas i Medvedev.
Da je Đoković na turniru, maltene pod bilo kojim okolnostima bi epitet favorita išao njemu, ali...
Nadal ima priliku da drugi put u karijeri osvoji Australijan open i konačno i on dođe do te časti da je svaki Slem osvojio po barem dva puta, Medvedev može da ispiše istoriju i osvoji novi GS odmah nakon prvog u karijeri, što ni Nadal, ni Đoković, ni Federer nisu uradili, dok Cicipas i Beretini traže večnost kroz prvu najveću titulu u tenisu.
Ono što je najbolje za navijače je da ne analiziraju previše i da uživaju u tenisu, koji je do sada bio na izuzetnom nivou, a ništa ne pokazuje da tako neće biti u polufinalu i finalu.
Iako će istorija verovatno pamtiti ovaj turnir po tome što je sa njega nesportskim putem udaljen Đoković, Australijan open 2022 sa sportske strane sigurno neće ostati upamćen kao nezanimljiv.
Australijski teniser Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SPORT
Incident iz Melburna bacio novo svetlo na skandal iz Njujorka /video/
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SPORT
Medvedev: Živimo u vremenu kada ne možete da kažete sve što mislite
Kanađanin Denis Šapovalov u svađi sa sudijom Karlosom Bernandesom - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SPORT
„Svi ste korumpirani“ – Kanađanin besneo na sudiju zbog Nadala /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala