- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ispred zgrade ruskog MIP izložen kamion koji je dopremao hranu u Lenjingrad tokom opsade

© Sputnik / RIA Novosti"Put života" kojim su se dopremale namirnice stanovnicima Lenjingrada za vreme opsade u Drugom svetskom ratu.
Put života kojim su se dopremale namirnice stanovnicima Lenjingrada za vreme opsade u Drugom svetskom ratu.  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Povodom 78. godišnjice potpunog probijanja opsade Lenjingrada, ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova Rusije privremeno je postavljen legendarni kamion GAZ-AA „polutorka“ – jedno od oko četiri hiljade vozila koja su dopremala vitalne zalihe „Putem života“ preko Ladoškog jezera do Lenjingrada kojeg su opkolili nacisti.
Prvi konvoj takvih kamiona nosio je hranu do opkoljenog grada novembra 1941. godine. Vozači su radili pod stalnim rizikom za svoje živote, u uslovima neprijateljskih vazdušnih napada i granatiranja.
Ukupno je tokom prve zime opsade u Lenjingrad isporučeno 361 hiljada tona tereta, a evakuisano više od pola miliona ljudi.
Svaki četvrti vozač nije se vratio sa puta, stotine kamiona ostalo je da leži na dnu jezera.
Ovo vozilo, koje se sada nalazi ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova, izvađeno je iz vode u jesen 2020. godine. Nakon restauracije, izloženo je u muzeju „Proboj opsade Lenjingrada“.
Opsada Ljenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Bol, glad i smrt: Pre 78 godine probijena je nacistička blokada Lenjingrada /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala