- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Godišnjica probijanja blokade Lenjingrada – Putin odao poštu žrtvama /foto, video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin posetio Piskarjovsko memorijalno groblje
Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio Piskarjovsko memorijalno groblje - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas Piskarjovsko memorijalno groblje u Sankt Peterburgu gde je odao poštu žrtvama blokade Lenjingrada koja je završena tačno pre 78 godina.
Ruski lider je položio cveće na masovnu grobnicu u kojoj je sahranjen i njegov brat koji je kao dete preminuo za vreme blokade. Zatim je prošao centralnom alejom i položio venac na spomenik „Majka otadžbina“.
Na Piskarjovskom groblju je sahranjeno oko pola miliona stanovnika i zaštitnika Lenjingrada i to je najveća masovna grobnica iz Drugog svetskog rata. Memorijalni kompleks je otvoren 9. maja 1960. godine.
Blokada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je skoro 900 dana. Jedini put kojim je u grad stizala grana je bio Put života preko zaleđenog Ladoškog jezera.
Danas istoričari jednoglasno priznaju da je opsada Lenjingrada, nakon Holokausta, bila najveći genocid u Evropi za vreme Drugog svetskog rata. Prema raznim ocenama, blokada Lenjingrada odnela je između 400.000 i milion i po života.
Volkovo groblje - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
RUSIJA
Blokada Lenjingrada – bol, glad i smrt /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala