- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Totalna konfuzija u sistemu – Medvedev i bez titule može da „obori“ Đokovića?!

© Tennis Australia / Uđi u bazu fotografijaNovak Đoković i Danil Medvedev na Australijan openu
Novak Đoković i Danil Medvedev na Australijan openu - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
Pratite nas
U jeku deportacije Novaka Đokovića mnogo toga ostalo je nedorečeno, a jedna stvar tiče se veoma bitnog renkinga i prvog mesta na ATP rang listi. Posle temeljne analize, može se obazrivo zaključiti da je srpski teniser nezavisno od završnice Australijan opena ostao bez teniske krune, te da će ga na vrhu lestvice zameniti Danil Medvedev.
Informacije koje kruže od prve mogućnosti da se Đoković ne pojavi na ovogodišnjem Australijan openu govore da je Rusu za uspon na vrh ATP rang liste potrebna titula u Australiji.
Međutim, kako stvari stoje, to potencijalno nije tačno – jedan scenario govori da će Rus prestići Đokovića nezavisno od toga šta uradi do kraja prvog Grend slema sezone, na kojem je već stigao do polufinala.
Problem leži u tome što prema zvaničnom sajtu ATP piše da Đoković bodove sa Australijan opena vuče iz 2020. godine, kada je bio šampion baš kao i 2021, što je moguće ako se u obzir uzmu prošlogodišnja „korona pravila“, prema kojima je igračima bilo omogućeno da zbog otežanih uslova biraju da li će zadržati bodove sa turnira iz aktuelne godine ili iz neke prethodne.
Primera radi, Rafael Nadal je 2020. godine odlučio da se zbog korone ne pojavi na US openu, ali je šampionskih 2.000 bodova iz 2019. zadržao na ATP rang listi čak i tokom dela 2021. godine.
Vraćajući se na današnji primer, Novakovih 2.000 osvojenih bodova trenutno su u njegovom ukupnom količniku, ali je njihov zvanični datum brisanja 31. januar, za razliku od bodova sa Australijan opena 2021 (koje ima Medvedev), koji nestaju tek 21. februara.
Dakle, ukoliko bi se taj detalj uzeo kao nedvosmisleno tačan, s obzirom na to da tako i piše bez ikakvog daljeg objašnjenja od ATP-a, to bi značilo da bi Medvedev od 31. januara (završetka AO 2022) do 21. februara imao bodove i sa Ozi opena 2021. i 2022, dok Novak ne bi imao nikakve bodove.
Teza o tome da jedan igrač može da ima bodove sa istog turnira iz dve različite godine je proverena time što trenutno određen broj igrača poseduje bodove na taj način sa ATP kupa.
Ipak, stvari nisu toliko jasne, pošto postoji mogućnost da je sve samo greška na sajtu ATP-a i da će se Novakovi bodovi „pretvoriti“ u bodove iz Australijan opena 2021 (isto 2.000 kao i 2020), a da će ti „novi“ bodovi biti izbrisani tog 21. februara, kada i Medvedevu i ostalim igračima.
Takođe, prema informacijama koje kruže internetom moguće je i da ATP bodove za osvajanje AO 2022 ne upiše igračima sve do 21. februara, odnosno trenutka kada se brišu bodovi za AO 2021.
Time Medvedevu ni titula ne bi pomogla da prestigne Novaka odmah po završetku Ozi opena, uprkos tome što bi se Srbinovi bodovi izbrisali 31. januara, a Danil bi imao barem 1.200 bodova iz 2021. godine do tog 21. februara, kada bi mu ti bodovi nestali, a došli oni iz ove sezone.
Matematički gledano, Đoković trenutno ima 11.015 bodova, dok Medvedev može uz titulu u Melburnu da ima 10.925.
Ukoliko Novak izgubi bodove 31. januara, to znači da je Danil već obezbedio prvo mesto, jer i da ispadne u polufinalu imaće 9.645 bodova, više od Novakovih 9.015. To će se desiti ukoliko ATP ne odloži upisivanje ovogodišnjih bodova do 21. februara, kad se skidaju bodovi za 2021.
Ukoliko se ništa od skidanja i upisivanja ne desi do 21. februara, tada će i Novak i Danil izgubiti bodove za prethodne Australijan open, pa će srpski teniser imati 8.875, a Rus 9.225 (sa titulom) – i tek tada će zvanično Medvedev prvi put u karijeri postati najbolje rangirani igrač planete.
Ukoliko Medvedev u istom scenariju dođe do finala i tamo izgubi, on će prvi na svetu moći da postane 28. februara, kada može da prestigne Đokovića ukoliko on ne odbrani titulu u Dubaiju, turniru za koji je prijavljen i koji počinje 21. februara.
Usput je moguće da Danil dobije nove poene na tom turniru ili u Roterdamu (početak februara), a u korist mu ne ide ni brisanje bodova sa ATP kupa 2021. – Medvedev će 7. februara izgubiti 500 bodova, a Đoković 140.
Sputnjik sport je putem zvaničnog sajta ATP poslao upit za razjašnjavanje ove neverovatno konfuzne situacije i čitaoce će obavestiti ukoliko dobije zvanično objašnjenje.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SPORT
Medvedev: Živimo u vremenu kada ne možete da kažete sve što mislite
Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SPORT
Obradović poručio Australijancima: Oterali ste jednog Srbina, sada će drugi da osvoji! /video/
Australijski teniser Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SPORT
Incident iz Melburna bacio novo svetlo na skandal iz Njujorka /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala