- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Veliki skok Srbije na listi: Najjača vojna sila u regionu

© Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbrane Republike SrbijeObuka vojnika u Tenkovskom bataljonu T-72M
Obuka vojnika u Tenkovskom bataljonu T-72M - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Sajt Global Fajerpauer svake godine od 2006. objavljuje godišnji izvještaj i rang listu 140 nacionalnih oružanih snaga, među kojima je i srpska vojska.
Prema podacima za 2022. godinu Srbija je, kao i godinu dana ranije, po jačini vojske ispred Hrvatske, piše zagrebački Večernji list, prenosi Tanjug.
List navodi da je Srbija u 2022. rangirana kao 61. od 140 zemalja, a Hrvatska je korak iza, na 62. mestu i dodaje da se, s obzirom na to da se ova lista stvara iz godine u godinu, ona može uzeti kao relevantna.
Činjenica je da se u poslednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i diže godišnje svoj vojni budžet i po 40-ak odsto, navodi hrvatski list i ističe da se 2017. godine Hrvatska nalazila na 68. mestu, a Srbija na 89.
Dodaje se da zato veliki skok Srbije na ovoj vojnoj listi u samo pet godina, jer se probila sa 89. na 61. mesto, nije iznenađenje, s obzirom da je u međuvremenu, kako navode, Srbija modernizovala celu eskadrilu od 12 MIG-ova 29, nabavila 20-ak tenkova T-72, novi protviavionski raketni sistem Pancir S-1, potom borbene helikoptere MI-35, kao i novi protivoklopni raketni sistem kornet, sve iz Rusije.
Večernji list dodaje da Srbiji iz Kine stiže kopija PVO sistema velikog dometa FK-3 (kopija ruskog S-300), a da su već stigle kineske borbene bespilotne letelice, kao i da dolaze slične iz Turske.
List ističe i da se Hrvatska nije konačno odlučila na pojedinačno najveću vojnu nabavku u svojoj istoriji, kupovinu 12 višenamenskih vojnih aviona rafal iz Francuske za milijardu evra, od čega je više od trećine već isplaćeno krajem 2021, njeno zaostajanje za Srbijom bilo bi de fakto i veće.
Od zemalja bivše državne zajednice, posle Srbije i Hrvatske sledeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mestu, BiH je na 123, Severna Makedonija na 134, dok Crne Gore uopšte nema na ovoj listi, premda ima vojsku.
Inače, prema podacima, Global Fajerpauera, tzv. kosovske bezbednosne snage su pretposlednje rangirane i u odnosu na prošlu godinu, pomerile su se za jednu poziciju više, što znači da su prošle godine bile najslabije ocenjene. Tokom 2022. godine tzv. Kosovo je rangirano na 139. mestu od 140 učesnika koji su razmatrani tokom godišnje revizije ove liste.
Slabije oružane snage od Kosova ima jedino Butan, a prve na listi su Sjedinjene Američke Države. Slede Rusija, Kina, Indija i Japan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala