- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sofija: Nijedan bugarski vojnik neće biti upućen u Ukrajinu

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Nijedan bugarski vojnik neće učestvovati u potencijalnom vojnom sukobu na teritoriji Ukrajine ili neke druge zemlje bez odobrenja parlamenta, rekao je ministar odbrane Stefan Janjev.

Ministar je dodao da nema planova da bugarski vojnici budu deo snaga izvan granica zemlje, ali da će biti formiran poseban bataljon koji će proći obuku kao bi mogao da dogovori na svaki scenario razvoja događaja.

U Sofiji je danas je održana sednica Saveta ministara iza zatvorenih vrata na kojoj je glavna tema bila kriza u odnosima NATO i Rusije u vezi sa situacijom u Ukrajini.
"Deeskalacija između Rusije i NATO je prioritet nacionalne strategije", rekao je premijera Kiril Petkov posle sastanka, a prenosi Bugarski nacionalni radio.

Poljski predsednik zakazao sednicu Saveta za bezbednost

Predsednik Poljske Andžej Duda sazvao je za petak sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.
Kako je navedeno, sastanak će biti posvećen bezbednosnoj situaciji u regionu i biće iza zatvorenih vrata.
Podsetimo, Rusija je nebrojeno puta odbacila tvrdnje Zapada i Ukrajine da planira agresiju na tu zemlju, ističući da ne predstavlja opasnost ni za koga i da nikoga nema nameru da napada.
U Moskvi takođe naglašavaju da se tvrdnje o navodnoj ruskoj agresiji koriste zapravo kao povod za dalje razmeštanje snaga i vojne tehnike NATO u blizini ruskih granica.
Zapad, pak, insistira na tome da se Rusija sprema da navodno izvrši invaziju na Ukrajinu. Zbog toga su SAD i druge zemlje zapretile Rusiji do sada neviđenim sankcijama, a američki predsednik najavio je mogućnost da u Evropu pošalje dodatnih 8.500 vojnika kao podrška istočnom krilu NATO.
Te snage bi, kako prenose mediji, mogle da budu raspoređene u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj.
I SAD i NATO su naglasili da snage neće biti razmeštene na teritoriji Ukrajine jer ona nije članica Alijanse.
Nijedan bugarski vojnik neće učestvovati u potencijalnom vojnom sukobu na teritoriji Ukrajine ili neke druge zemlje bez odobrenja parlamenta, rekao je ministar odbrane Stefan Janjev.
Ministr oboronы Bolgarii Stefan Яnev zaяvil, čto ni odin bolgarskiй soldat ne primet učastie v voennom konflikte na territorii Ukrainы ili drugoй stranы bez odobreniя parlamenta, soobщaet Bolgarskoe nacionalьnoe radio (BNR).
Brodovi snaga NATO-a na zajedničkim vojnim vežbama u Norveškom moru - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
SVET
NATO u stanju pripravnosti: Ratni brodovi, lovci i trupe kreću ka istoku Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala