- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov u Državnoj dumi: Međunarodni sistem trese groznica /video/

© Sputnik / Vladimir FedorenkoMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Rusija neće dozvoliti da se diskusija o bezbednosnim garancijama razvodni i, ako ne bude reakcije, preduzeće konkretne korake, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Državnoj dumi.
Duboke promene se dešavaju na međunarodnoj areni, saopštio je Lavrov na početku obraćanja Dumi.
"Ceo sistem trese groznica", rekao je ministar.
Po njegovim rečima, SAD pokušavaju da kazne Rusiju i Kinu uz pomoć sankcija i provokacija specijalnih službi. Kijev se podstiče na provokacije protiv Rusije.
"SAD i njihovi saveznici u Evropi udvostručili su napore na obuzdavanju Rusije", istakao je ruski ministar.
On je obavestio poslanike da se nada da će tokom ove nedelje dobiti pisani odgovor SAD na predloge Moskve o bezbednosnim garancijama. Nakon toga, zajedno sa drugim resorima, pripremiće predloge predsedniku Vladimiru Putinu o daljim koracima po ovom pitanju.
„Nećemo dozvoliti da se naši projekti pretoče u beskrajne rasprave, a takva namera je jasno vidljiva“, rekao je Lavrov i naglasio da će Moskva odgovoriti, ako Zapad bude ignorisao ruske zahteve. Kako je objasnio, bezbednost Rusije će biti zaštićena.
Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, ministar je pozvao SAD, Francusku i Nemačku da nateraju Kijev da realizuje Minske sporazume. Pri tom, on je upozorio da će Moskva oštro suzbijati svaki pokušaj da se Rusija predstavi kao strana u sukobu u Ukrajini.

Kina i Rusija - primer dobrih odnosa

Rusko-kinesko strateško partnerstvo je na većem nivou od tradicionalnog vojno-političkog saveza, saopštio je Lavrov u Državnoj dumi.
„Dobar primer kako treba da se razvijaju međudržavni odnosi u 21. veku je rusko-kinesko strateško partnerstvo. Po nekim parametrima ono se nalazi na većem nivou od tradicionalnog vojno-političkog saveza", dodao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala