- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Negodovanja u Bugarskoj zbog povlačenja filma o „represiji nad makedonskim Bugarima u Jugoslaviji“

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Odluka Bugarske nacionalne televizije (BND) da ne emituje dokumentarni film o represijama nad makedonskim Bugarima predstavlja čin cenzure, poručio je bugarski evroposlanik, zamenik predsednika partije VMRO BND Angel Džambazki.
Prema rečima političara, ta odluka može da bude povezana sa današnjom posetom makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog.
Džambazki je u obraćanju upravi televizije istakao da je „javnost šokirana povlačenjem filma posvećenog priči o teroru, ubistvima i torturama nad makedonskim Bugarima u Jugoslaviji za vreme Tita“.
Mi smo jedan narod u dve države. Laž, koji su ljudima nametali putem terora, ne sme da se opravdava ili krije. To se posebno odnosi na institucije poput BND. Nacionalna televizija ima obavezu pred društvom da odražava različite tačke gledišta, uverenja i interese, posebno kada se stvar tiče tema od nacionalnog interesa. Nadam se da rukovodstvo televizije neće dozvoliti pritisak i cenzuru u svom programu, jer bi to značilo povratak u dobas komunističkog režima. U doba kada je je došlo do velike izdaje makedonskih Bugara“, objasnio je on.
Partija je takođe saopštila da će večeras organizovati protest ispred zgrade televizije.
Bugarski dokumentarac „Samo zato što su bili Bugari“ (Samo zaщoto bяha bъlgari) snimljen je 1999. godine i govori o sudbini etničkih Bugara koji su živeli na teritoriji vardarske Makedonije 1944. i 1945. godine, kada je u regionu bila u toku makedonizacija stanovništva. Proces je praćen represijama i progonom etničkih Bugara, uključujući masakr 6. i 7. januara 1945. u „ime makedonizacije“.
Evroposlanik je ranije izjavio da je takozvani „Krvavi Božić“ bio Titov genocid nad makedonskim Bugarima, ali da aktuelne makedonske vlasti prećutkuju dešavanja tih godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala