- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonija: Moskva želi da obnovi sovjetsku imperiju

© Sputnik / Sergeй Melkonov / Uđi u bazu fotografijaKula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi
Kula sa časovnikom i crkva Rođenja Hristovog u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Predsednik Letonije Egils Levits smatra da Rusija želi da obnovi sovjetsku imperiju.
„Invazija Rusije na Gruziju 2008. godine, njena agresija protiv Ukrajine koja traje od 2014. godine pokazuje nameru da se obnovi sovjetska imperija koja je pala 1990-1991. godine zahvaljujući pokušajima ugnjetene nacije da se oslobodi. Rusko političko razmišljanje se zaglavilo u kategorijama imperijalizma 19 veka, kada se veličina teritorije merila veličinom okupiranih teritorija, a Evropa bila podeljena na sfere interesa velikih sila“, izjavio je Levits.
Treba istaći da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta izražavao žalost što se SSSR raspao, ali nikad nije pokazivao želju za novim ujedinjavanjem bivših sovjetskih republika.
Odnosi Zapada i Ukrajine pali su na najniži nivo od Hladnog rata zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva to negira i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok.
Prezentacija knjige Aleksandra Hinštejna „Kraj Atlantide. Zašto Putin nikada neće postati Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2018
Šta bi bilo da je 1985. lider SSSR-a postao Putin, a ne Gorbačov
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala