- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina dobila spor protiv Amerike, usledio hitan zahtev iz Vašingtona

© AP Photo / Charles DharapakZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Svetska trgovinska organizacija (STO) odobrila je Kini da uvede kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara na robu iz Sjedinjenih Država.
Odluka je doneta posle 10-godišnjeg spora koji je Peking pokrenuo zbog tarifa koje su SAD primenile na određene kineske proizvode čija je proizvodnja subvencionisana, prenosi Rojters.
Kina se 2012. godine obratila STO-u osporavajući carine Sjedinjenih Država uvedene između 2008. i 2012, uglavnom tokom mandata predsednika SAD Baraka Obame, na 22 kineska proizvoda, od solarnih panela do čelične žice, precizira se u informaciji.

Reakcija Amerike

Američka administracija je saopštila da je odluka Svetske trgovinske organizacije (STO) da se Kini dozvoli da nametne kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara protiv SAD duboko razočaravajuća i naglasila potrebu za reformama STO.
Portparol kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodž izjavio je da odluka STO odražava pogrešna tumačenja Apelacionog tela koja štete sposobnosti članica STO da brane američke radnike i preduzeća od kineskih subvencija koje narušavaju trgovinu.
On je poručio i da ta odluka jača potrebu za reformom pravila STO i rešavanja sporova, koji su korišćeni za zaštitu kineske netržišne ekonomske prakse i podrivanje fer, tržišno orijentisane konkurencije, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala