- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Holandija tvrdi: Putnici malezijskog „boinga“ u vreme pada bili pod „jurisdikcijom Rusije“

© Flickr / barnyzEvropski sud za ljudska prava, Strazbur
Evropski sud za ljudska prava, Strazbur - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Koordinatorka operativne grupe za MH17 pri Ministarstvu spoljnih poslova Holandije Lizbet van Hajst tvrdi da su putnici malezijskog „boinga“ na letu MH17 u trenutku pada navodno bili pod jurisdikcijom Rusije. Taj argument je pred sudom ranije opovrgao predstavnik Rusije.
„Ljudi koji su se nalazili u avionu na letu MH17 u momentu pada bili su pod jurisdikcijom Rusije. Do ovog zaključka smo došli uglavnom zbog činjenice da je Rusija vršila efektivnu kontrolu nad teritorijom DNR, a avion je pao upravo u toj zoni“, izjavila je Hajst na sednici Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.
Predstavnik Rusije pri Evropskom sudu za ljudska prava sudu u Strazburu Mihail Vinogradov tokom sudske rasprave rekao da događaji u Donbasu koji su opisani u žalbama Holandije i Ukrajine, ne spadaju pod nadležnost Rusije, jer Rusija nikada nije kontrolisala Donbas, a holandske vlasti su ranije i same izjavljivale da ne smatraju događaje u Ukrajini međunarodnim vojnim sukobom sa učešćem Rusije.
Holandija je pozvala Evropski sud za ljudska prava da u potpunosti prizna žalbu protiv Rusije.
„Rusija nije uspela da ospori prihvatljivost žalbi ubedljivim argumentima, stoga vlada Holandije smatra da prigovori Rusije treba da budu odbačeni. Vlada Holandije je sigurna da naša žalba treba da bude u potpunosti prihvaćena“, istakla je Hajst.
Po njenim rečima, Moskva navodno nije sarađivala sa istragom i nije pružila istinite dokaze u slučaju pada „boinga“ koji bi mogli da pobiju dokaze tužilaštva.
Danas je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu počela prva sednica o žalbama Holandije i Ukrajine protiv Rusije u slučaju pada aviona na letu MH17. Predstavnik Rusije pozvao je sud da u potpunosti odbaci žalbe vlasti Holandije i Ukrajine u vezi MH17.
Eksperti iz Holandije i Malezije rade na mestu rušenja malezijskog aviona Boing na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Rusija odbacuje optužbe za pad malezijskog „boinga“: Kijev je kontrolisao mesto lansiranja rakete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala