- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpska će predložiti poseban zakon – kazna za onog ko genocidnim nazove Srpsku, FBiH, kantone

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Republika Srpska će predložiti poseban zakon u kome će se tražiti da se kazni svako ko Srpsku, FBiH, Brčko distrikt, kantone, ili bilo koji institucionalni subjekt nazove genocidnim, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Dodik je naveo da će tražiti da kazna za to bude zatvorska u trajanju od pet godina, kao i u slučaju da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati nazivaju genocidnim.
"Ukoliko taj zakon prihvate naši partneri u Parlamentarnoj skupštini, mi smo spremni da učestvujemo u radu zajedničkih institucija", istakao je Dodik.
Dodik je ponovio da Republika Srpska ne odustaje od toga da treba povući nametnuti zakon o kažnjavanju negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnih Valentin Incko.

"Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor"

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da neće ići na pregovore o Izbornom zakonu BiH jer je to stvar Federacije BiH, te da ne treba trošiti vreme jer nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati indirektni izbor.
Dodik je, nakon sastanka predsednika stranaka vladajuće većine u Srpskoj sa višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Metju Palmerom i direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst, rekao da je ključno pitanje Izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.
"Mi iz većinske koalicije u Republici Srpskoj imali smo razgovor. Koliko smo razumeli, razgovor će se obaviti i sa predstavnicima opozicije iz Srpske. Oni su nam izneli svoju tehničku agendu da obave ovde razgovor ujutro sa Interresornom grupom, a onda se sele u Neum", rekao je Dodik.
On je dodao da će Palmer i Ajhorst pokušati da nađu rešenje.
"U Neumu će pokušati da dobiju određena olakšanja koja se referiraju na dve stvari, odnosno Predsedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se obezbedilo da se donese taj novi izborni zakon. I to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresovani da za rešenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. I u tom pogledu gledaćemo na koji način će biti predložene promene, da vidimo i da bude omogućeno da Srbi mogu birati delegaciju. I ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da bude od 17, deset, devet, kako je to bilo", rekao je Dodik, prenela je RTRS.
Dodik je rekao da je na današnjem sastanku prvi put razgovarano o Domu naroda PSBiH i načinu izbora predstavnika.
"Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da izabere svoju delegaciju i Republiku Srpsku mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u Republici Srpskoj je propisan način izbora i Srpska će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji", rekao je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala