- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

DNR će pozdraviti svaku odluku o pomoći za suprotstavljanje Kijevu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije DNR na liniji fronta u selu Jasno
Pripadnik Narodne milicije DNR na liniji fronta u selu Jasno - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Samoproglašena Donjecka Narodna Republika pozdraviće svaku odluku o pružanju pomoći republikama Donbasa kako bi mogle da se odupru agresiji iz Kijeva, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
„Pozdravićemo svaku odluku o pružanju pomoći republikama kako bi mogle da se odupru predstojećoj agresiji Ukrajine, a predlog prvog zamenika predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije, sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andreja Turčaka u ovom pravcu je za nas veoma značajno“, napisao je Pušilin na svom kanalu na Telegramu.
On je napomenuo da bi u svetlu neviđenih isporuka smrtonosnog oružja, slanja instruktora i vojnika iz zapadnih zemalja u Ukrajinu takva odluka Rusije bila logičan korak, zasnovan na rastućim pretnjama bezbednosti građana Ruske Federacije koji žive u Donbasu i očiglednoj destabilizaciji situacije u blizini njenih granica.
„Ukoliko se takva odluka donese, to će značajno ojačati naše odbrambene sposobnosti i, s obzirom na potrebu da se odupremo najnovijim vrstama naoružanja, omogućiti nam da efikasnije štitimo život i zdravlje civilnog stanovništva Donjecke i Luganske Narodne Republike“, istakao je lider DNR.

LNR: Možda će nam trebati pomoć Rusije

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik nije isključio mogućnost da bi u slučaju zaoštravanja sukoba u Donbasu republici mogla biti potrebna podrška Ruske Federacije.
„Ako se zdrav razum ukrajinskog rukovodstva ipak ne probudi, biće nam, naravno, potrebna podrška. Ako nam je Rusija pruži, bićemo zahvalni bratskoj zemlji“, rekao je Pasečnik.
Pasečnik je naglasio da Rusija ponovo ne napušta LNR i DNR u „zabrinjavajućem trenutku za Donbas“.
„... I zaoštravanje na liniji fronta, i otmice naših stanovnika, i stalno dovlačenje ukrajinske vojske i tehnike u oblasti blizu fronta, i sve češći slučajevi slanja zapadnih instruktora u zonu izvođenja takozvane ‘operacije združenih snaga’, Rusija nas ponovo ne ostavlja nasamo sa neprijateljem“, konstatovao je Pasečnik.
Ranije je sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak izjavio da Rusija treba da pruži Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici neophodnu pomoć u vidu snabdevanja određenim naoružanjem za povećanje njihove odbrambene sposobnosti i obuzdavanje vojne agresije koju priprema Kijev.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Ranije je u Ukrajinu stiglo više od 80 tona američkog naoružanja. U subotu je američka ambasada u Kijevu saopštila da je Ukrajini isporučena serija smrtonosnog oružja nove američke vojne pomoći u vrednosti od 200 miliona dolara. Diplomatsko predstavništvo je preciziralo da se teret sastoji od oko 90,7 tona „smrtonosnog oružja, uključujući municiju za branioce linije fronta Ukrajine“.
Ukrajina je takođe dobila partiju vojne pomoći od Velike Britanije u vidu lakog protivtenkovskog oružja. Zamenik ministra odbrane Ukrajine za evropske integracije Anatolij Petrenko izjavio je da će oružje biti korišćeno za jačanje odbrane zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala