- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bakir Izetbegović odbio poziv da se obrati poslanicima Narodne Skupštine Republike Srpske

© Foto : Jutjub/TV1 HDSkupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
Pratite nas
Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije prihvatio poziv predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na narednoj sednici parlamenta Srpske na temu političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.
Čubrilović je u izjavi za banjalučki Glas Srpske ranije najavio skoro održavanje posebne sednice NSRS o situaciji u BiH na koju je pozvao da se obrate i lider SDA Bakir Izetbegović i predsednik HDZ BiH Dragan Čović.
Čubrilović je rekao tim povodom da je "nama neophodan razgovor, jer hitno mora da padne ovo medijsko 'duvanje' rata u političkom i javnom diskursu".
"Republika Srpska neće rat. Nijedan njen zvaničnik, nijedan medij, nijedan izabrani funkcioner nikada i nigde nije pomenuo rat kao opciju. U tom smislu sam ih pozvao posebno imajući u vidu da su se oglušili na poziv predsednice Republike Srpske koja ih je ranije pozivala na dijalog u skladu sa zaključcima NSRS", rekao je Čubrilović.
Izetbegović je u odgovoru Čubriloviću zahvalio na pozivu i podsetio da je on član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojem je već, kako kaže, diskutovano o toj temi.
U uverenju da će diskusija biti nastavljena, Izetbegović konstatuje da je blokada institucija, kako kaže, "bespotrebno nametnuta" i smatra da "nikome ne donosi dobro".
„Iznalaženje najprihvatljivijih rešenja za državu Bosnu i Hercegovinu" stvar je državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i ostalim nadležnim državnim institucijama", naveo je Izetbegoviću u pismu Čubriloviću, preneli su sarajevski mediji.
Dodao je i da Stranku demokratske akcije u NSRS-u predstavlja niz, kako kaže, veoma iskusnih i sposobnih poslanika koji mogu dati konstruktivan doprinos rešavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u delu koji se odnosi na entitet Republike Srpske.
Izetbegović, između ostalog, u pismu kaže i da su "upravo odustajanje od blokada i povlačenje neustavnih zakona i zaključaka osnovni preduslov za poboljšanje aktuelne političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini", preneo je Tanjug.
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
REGION
Banjaluka predlaže zajedničku sednicu vlada dva entiteta, uskoro i sednica vlada Srbije i Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala