- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Svetska vojna rang lista: Srbija i ove godine ispred Hrvatske

© Sputnik / Lola ĐorđevićVojska Srbije
Vojska Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Sajt Global Firepower svake godine još od 2006. objavljuje godišnji izveštaj i rang listu 140 nacionalnih oružanih snaga, a prema podacima za 2022. godinu Srbija je, kao i godinu dana ranije, po jačini vojske ispred Hrvatske, piše „Večernji list“.
Srbija je u 2022. godini rangirana kao 61. od 140 zemalja, a Hrvatska je korak iza, na 62. mestu, prenosi zagrebački „Večernji list“ i dodaje da se ova lista može uzeti kao donekle relevantna s obzirom da se stvara iz godine u godinu.
Činjenica je da se u poslednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i diže godišnje svoj vojni budžet i po 40-ak posto, navodi list i ističe da se još 2017. godine Hrvatska nalazila na 68. mestu, a Srbija na 89.
Dodaje se da veliki skok Srbije na ovoj vojnoj listi u samo pet godina, jer se probila sa 89. na 61. mesto, nije iznenađenje, s obzirom da je u međuvremenu, kako navode, modernizovala celu eskadrilu od 12 MiG-ova 29, nabavila 20-ak tenkova T-72, novi protviavionski raketni sistem Pancir S-1, potom borbene helikoptere Mi-35 i novi protivoklopni raketni sistem Kornet, sve iz Rusije.
U tekstu se dodaje da Srbiji iz Kine stiže kopija PVO sistema velikog dometa FK-3 (kopija ruskog S-300), a već su stigle kineske borbene bespilotne letelice, kao i da dolaze slične iz Turske.
List ističe i da bi zaostajanje Hrvatske za Srbijom de fakto bilo veće da se nije konačno odlučila na pojedinačno najveću vojnu nabavku u svojoj istoriji, kupovinu 12 višenamenskih vojnih aviona Rafal iz Francuske za milijardu evra, od čega je više od trećine već isplaćeno krajem 2021.
Od zemalja bivše Jugoslavije, posle Srbije i Hrvatske sledeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mestu, Bosna i Hercegovine je na 123, Severna Makedonija na 134, dok Crne Gore uopšte nema na ovoj listi, premda ima vojsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala