- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Severna Makedonija i Priština bi u rat protiv Rusije, Hrvati se setili nemačkog iskustva

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZajednička vojna vežba NATO i Ukrajine "Three swords-2021"
Zajednička vojna vežba NATO i Ukrajine Three swords-2021 - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
NATO zna da ni vojska Severne Makedonije ni tzv. Kosova nemaju kapacitete ni za sopstvenu odbranu, a kamoli da se suprotstave Rusiji u ukrajinskoj priči, tako da je ta ponuda čisto dodvoravanje. S druge strane, Hrvatska reaguje racionalno, verovatno uz konsultovanje sa Nemačkom, kada kaže da njenoj vojsci nije mesto u tom sukobu.
Ovo je mišljenje doktora političkih nauka Dejana Vuka Stankovića na ponudu koju su iz Severne Makedonije i sa tzv. Kosova uputili NATO-u njihovi zvaničnici.

Skoplje i Priština se nude za Ukrajinu, NATO zna njihove kapacitete

„NATO neće čak ni uzeti u obzir kosovski i makedonski kontingent da navodno brane Ukrajinu jer i Severna Makedonija i tzv. Kosovo ne mogu da brane ni sami sebe a kamoli Ukrajinu. S druge strane, Hrvati su očigledno realni u pogledu dometa svoje vojske a i spoljnopolitičkih okolnosti koje im govore da ne treba da se mešaju u takve sukobe,“ kaže naš sagovornik.
Stanković napominje da Hrvati znaju da od njih ništa ne zavisi u tom sukobu a da svaki državnik koji svoje vojnike šalje na tuđa ratišta za tako nešto treba da ima dobro obrazloženje.
„Hrvatska nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini jer ona je mala zemlja i mora da brine o svojoj bezbednosti a ne verujem ni da NATO nešto posebno računa na njih, tako da je njihova odluka odmerena i racionalna. Severna Makedonija i tzv. Kosovo su ovim samo želeli da kažu da su uz Ameriku. Pokazali su i besmislenu lojalnost američkim partnerima ali i da ne razumeju međunarodne odnose. Zbog ovog postupka mislim da će i Priština i Severna Makedonija dobiti samo gori tretman i debeli minus u očima zvanične Moskve,“ napominje Stanković.

Niko nije lud da se poigrava sa Rusijom

Po njegovim rečima, vrlo je moguće da je na stav Hrvatske na neki način uticala Nemačka, s obzirom na njeno iskustvo iz Drugog svetskog rata.
„Nemci su se dva puta poigravali sa Rusijom od 1941 do 1945. godine a rezultat je poznat. Nemci, dakle dobro istorijski pamte i oni u takvu jednu avanturu neće da ulaze, posebno što danas nemaju vojsku koja može da zaštiti ni njihove sopstvene granice,“ napominje Stanković.
Kako kaže, niko u Evropi nije i naivan ni lud da se poigrava sa Rusijom i ulazi u taj sukob, posebno što se zna da ako do sukoba dođe, neće ni Amerika ni Britanija da žrtvuje svoje ljude već će ginuti Ukrajinci.

Hrvatska je verna NATO i Americi, ali..

Stanković ovome dodaje da Hrvatska ovim činom nije promenila svoj politički kurs i da ona ostaje lojalan saveznik Amerike i NATO, već samo da je pokazala da ima spoljnopolitičku zrelost.
Podsećanja radi, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da Hrvatska nema i neće imati ništa sa krizom u Ukrajini i naglašava da će u slučaju eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine povući do poslednjeg hrvatskog vojnika, i da smatra da Ukrajini nije mesto u NATO.
S druge strane, posle Prištine danas je i nova severnomakedonska ministarka odbrane Slavjanka Petrovska izjavila da postoji mogućnost da se vojska te države, ukoliko NATO zatraži, uključi u eventualni vojni konflikt između Ukrajine i Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala