- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Savet EU: Nove preporuke za putovanja od 1. februara

© Depositphotos.com / BrasilnutPlavi britanski pasoš i zastava EU bez jedne zvezde
Plavi britanski pasoš i zastava EU bez jedne zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Savet EU je usvojio revidiranu preporuku o merama koje utiču na slobodno kretanje tokom pandemije kovida-19, u skladu sa kojom mere treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status, a ne više situaciju na regionalnom nivou.
“To znači da putnikova vakcinacija protiv kovida-19, testiranje ili status oporavka od kovida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, treba da bude ključna odrednica”, navodi se na zvaničnom sajtu Saveta EU.
Pristup zasnovan na ličnosti će, kako se dodaje, značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima.
Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.
Na sajtu Saveta se navodi da važeći digitalni kovid sertifikat podrazumeva potvrdu o vakcinaciji, negativan rezultat PCR testa ili potvrdu o oporavku od kovida.
Kada je reč o potvrdi o vakcinaciji, navodi se da je reč o povrdi da je dobijena vakcina odobrena na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.
“Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.
Drugi dokument je negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja, a treći je potvrda o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.
Od osoba koje nemaju digitalni EU kovid sertifikat moglo bi se zahtevati da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i prekogranični radnici.
EU će, kako je saopšteno, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.
Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala