- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sarajevo pokušava od Srba da otme zemlju veličine dva i po Beograda – Srbija se uključuje u odbranu

© Sputnik / Lola ĐorđevićZasedanje odbora za zaštitu prava Srba u FBiH
Zasedanje odbora za zaštitu prava Srba u FBiH - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Teritorija veličine dva i po Beograda nekada je bila u vlasništvu Srba u Federaciji BiH. Zahvaljujući uspostavi novih zemljišnih knjiga u tom BiH entitetu postoji opasnost da ta zemlja bude oduzeta. Kako bi to sprečili, institucije Srbije i Srpske potpisale su sporazum o saradnji.
Sporazum, koji se tiče saradnje u oblastima zaštite imovinskih prava Srba iz Federacije BiH potpisali su koordinator rada kancelarija za pravnu pomoć Republike Srpske i predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović i komesar za izbeglice Srbije Vladimir Cucić.
Ovaj sporazum je odgovor na netransparentnost koja prati uspostavu novih zemljišnih knjiga i harmonizaciju zemljišno knjižnih i katastarskih podataka. Zbog toga su vlade Srpske i Srbije pokrenule zajedničku akciju koja je dala rezultate – za dva meseca kampanje u 2021. formirano je skoro osamdeset odsto više predmeta za upis u zemljišne knjige nego u prethodne tri i po godine.

FBiH pokušava da otme dva i po Beograda

Važno mesto u kampanji imala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, čiji direktor Arno Gujon kaže da je ova institucija preuzela na sebe obavezu da informiše građane o čemu se radi.
„Na teritoriji Federacije BiH 1991. živelo je 541 000 Srba. Prema popisu iz 2013. živelo ih je samo 56 000. Procena je da oko 400 000 Srba, onih koji su raseljeni ili izbegli i njihovi potomci polažu prava na nepokretnosti u vlasništvu ili u posedu“, istakao je Gujon.
Komesar za izbeglice i raseljena lica Srbije Vladimir Cucić i predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović istakli su značajnu ulogu medija u obaveštavanju građana o kampanji koju sprovode Srpska i Srbija.
Groblje - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2020
Sarajevo spremno za „posmrtni genocid“ nad Srbima: Prekopavaju više od 12.000 pravoslavnih grobova
Cucić ističe da se radi o kampanji koja će trajati najmanje pet godina, s obzirom na težinu problema. To je, prema njegovim rečima, svojevrsni maraton, u čemu institucije Srpske i Srbije mogu da pomognu. Međutim, građani sami moraju da se angažuju ako žele da sačuvaju svoju dedovinu.
„To je osnovna poruka, niko vas neće zvati ako se sami ne pozovete. Kad kažem niko, niko od onih koji su u obavezi da zaštite vaše pravo koje nisu zaštitili skoro 25 godina. Ako mislite da će iko od tih koji su omogućili tu vrstu bezvlašća da u jednom momentu kažu da će zaštititi prava Srba na vlasništvo, to se neće desiti“, objašnjava Cucić.

Otimanje zemlje od Srba – civlizacijski poraz

Prema Vujadinovićevim rečima, pravo na svojinu je civilizacijska tekovina i tragično je da o očuvanju imovine Srba iz FBiH danas mora da se razgovara.
„Biće da je to najveći poraz onog društva koje je dovelo do ove situacije. Pokušali smo da uspostavimo kontakt sa vlastima Federacije i da objasnimo da je taj način nepravedan, netransparentan, nepravičan i da iznađeno neko drugačije rešenje. Pošto to nije išlo, morali smo da radimo zajedno, institucije Srpske i Srbije“, rekao je on.
Saradnja između Srbije i Srpske dovela je do uspostave šest kancelarija Republike Srpske u Srbiji u kojima građani mogu da podnesu zahteve za uspostavu vlasništva nad imovinom u FBiH, kako bi informacije doprle do svih zainteresovanih građana.
Pored fizičkih kancelarija, uspostavljena je i onlajn kancelarija, veb sajt „Srpska zemlja“,Đorđe Radanović, koordinator rada kancelarija za pravnu pomoć Republike Srpske i predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH kaže da je „prozor za sve one koji imaju imovinu u FBiH“. Na ovom sajtu mogu da se pronađu sve informacije vezane za sticanje prava na imovinu, kao i obrasci koje građani mogu da popune kako bi ostvarili svoja prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala