- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski studenti slave Tatjanin dan – svoj praznik i dan kad im se ništa ne zamera

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaSudentkinje na proslavi "Dana Tatjane"
Sudentkinje na proslavi  Dana  Tatjane  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Ruski studenti danas proslavljaju Tatjanin dan, svoj tradicionalni praznik. Obeležava se koncertima, festivalima i brojnim svečanim aktivnostima koje su organizovane na univerzitetima, a običaji nalažu da se na ovaj dan služi medovina, nikome ne odbije pomoć, a studentima se ništa ne zamera.
Pošto ovaj praznik pada u vreme kada je kraj ispitnih rokova i početak raspusta u Rusiji, studenti tog dana tradicionalno idu u crkvu, pale sveće i mole se Svetoj Tatjani za uspeh u učenju i životu. Ruska pravoslavna crkva na ovaj dan spominje svetu mučenicu Tatjanu, koja se smatra zaštitnicom svih ruskih studenata i profesora.
U ruskoj prestonici će na ovaj praznik besplatno raditi klizališta u moskovskim parkovima i brojni muzeji, kako za studente, tako i za žene koje nose ime Tatjana.

Istorija praznika

Istorija praznika tesno je povezana sa istorijom Moskovskog državnog univerziteta (MGU), koji se smatra najstarijim i najvećim univerzitetom u Rusiji. Na Tatjanin dan 25. januara 1755. godine carica Jelisaveta Prva Petrovna, ćerka Petra Velikog i Katarine Prve, potpisala je dekret o osnivanju prvog ruskog univerziteta.
Projekat koji je razradio Mihail Vasiljevič Lomonosov uzeo je pod svoju inicijativu grof Ivan Šuvalov. Dan potpisivanja ukaza nije bio odabran slučajno, nego baš na imendan majke Šuvalova. Grof je izabrao taj dan jer je želeo da zauvek ovekoveči sećanje na svoju majku Tatjanu Rostislavsku, uz tople reči, da joj na u njenu čast poklanja univerzitet.
Posle kratkog vremena usledio je ukaz Nikolaja Prvog. On je naredio da se obavezno mora proslavljati dan potpisivanja akta. Voljom cara, studentski praznik dobio je zvanični status.
Godine 1791. u univerzitetskom kampusu izgrađena je i osveštana crkva Moskovskog državnog univerziteta u čast svete mučenice Tatjane. Od tada se sveta Tatjana smatra zaštitnicom učenika i profesora.
Hram je zatvoren 1918.godine. U početku je u njegovim prostorijama bilo studentsko pozorište Moskovskog državnog univerziteta, a u januaru 1995.godine zgrada je vraćena crkvi.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaUlaz u Moskovski državni univerzitet "Lomonosov".
Magla u Moskvi. Ulaz u Moskovski državni univerzitet Lomonosov. - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Ulaz u Moskovski državni univerzitet "Lomonosov".

Veselje od sveg srca

Proslava praznika počinje svečanom ceremonijom u sali univerziteta, u kojoj se okupljaju profesori, studenti, pa i oni koji su završili univerzitet. Posle govora rektora univerziteta, peva se pesma „Bože čuvaj cara“.
Ruski studenti ovog dana posećuju crkve Svete Tatjane, gde se služi moleban. Bez obzira što je Tatjanin dan u početku bio vezan za Moskovski državni univerzitet, masovne svečanosti održavaju se širom Rusije.
Studentima se na današnji dan ništa ne može zameriti. Na dan praznika oni se vesele od sveg srca, smeju, pevaju i prisećaju svojih bezbrižnih godina provedenih na fakultetu. Veselje počinje preko dana, a ume da traje i celu noć.
Svake godine, rektor Moskovskog državnog univerziteta sipa svakom studentu po čašiću medovine-jednog od najstarijih alkoholnih pića u Rusiji.
U Rusiji je inače kažnjivo konzumiranje alkohola na ulicama grada, ali ako studenti odluče da na današnji dan „proslave više nego što bi trebalo“, neće imati nikakvih problema s policijom. Štaviše, dešavalo se da su ruski policajci na Tatjanin dan čak i odvozili kućama pripite studente.
Treba napomenuti da je davne 1885.godine i najznačajniji ruski dramski pisac Anton Pavlovič Čehov opisao Tatjanin dan uz rečenicu: „Ove godine se sve pilo, osim vode iz moskovske reke, zahvaljujući tome što je bila smrznuta“.
© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProslava Dana studenata u Moskvi
Proslava Dana studenata u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Proslava Dana studenata u Moskvi

Tradicije i običaji

Na Tatjanin dan posebna pažnja se udeljuje starijim ženama, jer su one te koje su pekle veknu hleba u obliku sunca, koju su svi članovi porodice morali da probaju. Verovalo se da poslastica može da pomogne kako bi se „oterali“ Bogojavljenski mrazevi.
Od davnina se smatra da danas ne treba odbiti molbu onih koji traže pomoć, jer bi to moglo da izazove nevolje. Čišćenje kuće postalo je još jedan običaj, ali studenti na taj dan ne treba da iznose smeće, kako ne bi usput „bacili“ i svoje znanje. Omladina treba da bude aktivna i vesela, jer se verovalo da će ih tako primetiti sveta Tatjana.
Kako bi privukli bogatstvo, ljudi su na ovaj dan hranili ptice i beskućnike. Pored toga, na Tatjanin dan se ne treba svađati.
Treba napomenuti da je u Rusiji običaj da se ženama koje nose ime Tatjana obavezno čestita imendan, darivajući im cveće ili slatkiše. Devojke koje su rođene na ovaj praznik, prema verovanjima, biće dobre domaćice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala