- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Protesti u centru Kijeva, demonstranti se sukobili sa policijom /video/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtesti preduzetnika u Kijevu
Protesti preduzetnika u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
U Kijevu su preduzetnici koji traže poreske olakšice pokušali da uđu u zgradu Vrhovne Rade; nakon toga je izbila tuča između njih i policije.
Demonstranti su prošetali centralnim ulicama grada. Među njihovim zahtevima je i usvajanje predloga zakona o pojednostavljenom sistema korišćenja kasa i druge olakšice u Poreskom zakoniku. Nakonšetnje demonstranti su se vratili pred zgradu Rade i nastavili proteste.
Inicijativna grupa demonstranata pokušala je nakon toga da uđe u zgradu parlamenta. Zbog toga je došlo do tuče, a policija je upotrebila suzavac i privela nekoliko učesnika mitinga, uključujući organizatore koji su se sa bine obraćali okupljenima.
Policija je potom potisnula preduzetnike dalje od zgrade Rade, ali su sukobi nastavljeni.
Tokom sukoba, demonstranti su palili dimne bombe i baklje.
U centru kijeva ispred Glavne uprave Službe bezbednosti Ukrajine, nepoznati napadač otvorio je vatru iz automata.
Mediji navode da bi to mogao biti napad na organizaciju Ukrajinska zastava.
Ukrajinski biznismeni počeli su proteste u novembru 2020. Prvo su se protivili ograničenjima zbog virusa korona, kasnije su počeli da traže ukidanje određenih zakonskih normi u poreskoj oblasti. Preduzetnici se, između ostalog, protive zakonima koji nalažu da vlasnici malih preduzeća imaju kase. Od 15. decembra 2020. Protestuju bez prestanka i sada dežuraju u centralnom delu Kijeva, povremeno održavajući šetnje i mitinge.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je paket zakona o odlaganju uvođenja kasa za mala preduzeća do 1. januara 2022. godine. Zelenski je inicirao i stvaranje Koordinacionog saveta za rešavanje problema mikrobiznisa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala