- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ostrva skoro nestala: Satelitski snimak Tonge pokazao stepen razaranja posle erupcije vulkana

© AP Photo / CPL Vanessa ParkerPepeo prekrio delove Tonge posle vulkanske erupcije
Pepeo prekrio delove Tonge posle vulkanske erupcije - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ objavila je satelitski snimak koji prikazuje stepen razaranja Tonge posle nedavne erupcije vulkana i pokrenutog cunamija.
Napravljeno je poređenje granice dva ostrva pre i posle katastrofe, što je još jednom potvrdilo razornu moć erupcije vulkana.
Naime, dva ostrva Hunga Tonga i Hunga Hapaj, koja se nalaze na 65 kilometara južno od najvećeg ostrva Tonge, ranije su bila potpuno odvojena, a povezivalo ih je kopno nastalo posle snažne erupcije vulkana 2015. godine.
Međutim, posle erupcije 15. januara, kako pokazuju satelitski snimci „Roskosmosa“, ostali su samo manji delovi ostrva, a vulkansko kopno između njih je potpuno nestalo.
Američka svemirska agencija NASA je prethodno saopštila da je erupcija vulkana, koja je razorila Tongu i pokrenula cunami talase sve do Kalifornije, bila više stotina puta snažnija od atomske bombe koja je sravnila Hirošimu 1945. godine.
„To su preliminarne procene, ali mislimo da je količina energije koja je oslobođena tokom erupcije bila jednaka snazi između 4 i 18 megatona TNT-a“, rekao je naučnik NASA Džim Garvin.
Satelitski snimak erupcije vulkana na Tongi - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2022
SVET
Zastrašujući snimak iz svemira: Snažna erupcija vulkana na Tongi /video/
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala