- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mozak Metaverzuma: Nastaje najbrži superkompjuter koji je čovek napravio /video/

© Foto : Youtube/Meta AI/PrintscreenSuperkompjuter kompanije Meta
Superkompjuter kompanije Meta - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Kompanija Meta, u okviru koje posluje Fejsbuk, objavila je da će do sredine ove godine završiti konstruisanje „AI risrč superklastera“, najbržeg superkompjutera koji je čovek napravio, a on će biti „mozak“ Metaverzuma.
„Razvoj sledeće generacije napredne veštačke inteligencije zahtevaće snažne nove kompjutere, koji su sposobni da izvode trilione (jedinica i 18 nula, milijardu milijardi) u sekundi“, saopšteno je iz kompanije Meta.
Taj superkompjuter koristiće istraživači Mete za nove modele koji mogu da nauče trilione primera, kao što su rad sa stotinama različitih jezika, analiza teksta, slika i videa, razvoj novih alata proširene realnosti...
Istraživači te kompanije već su počeli da koriste novi superkompjuter koji je delimično proradio.
„To će pomoći ne samo da korisnici budu bezbedni na našim servisima, već će to biti u budućnosti, jer se on gradi prvenstveno za Metaverzum“, saopšteno je iz kompanije Meta.
Mark Zakerberg ranije je rekao da je Metaverzum veliki projekat te kompanije. To je virtuelni prostor u koji korisnici mogu da uđu sa različitih uređaja i da se bave neograničenim brojem aktivnosti, kao što je druženje, igranje, rad, razgovori, posao...
Metaverzum je sledeća generacija interneta.On se može shvatiti kao internet čiji smo deo, odnosno internet u kom možemo da budemo, za razliku od sadašnjeg na kom smo gledajući u ekrane mobilnih telefona ili računara“, rekao je Zakerberg.
Kako je objašnjeno iz Mete, novi superkompjuter moći će da obradi egzabajt podataka (više od milijardu gigabajta), što je ekvivalentno veličini visoko kvalitetnog videa koji bi trajao 36.000 godina.
Virtuelna stvarnost - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Iz fotelje u svet: U novu eru bi čovečanstvo moglo da zakorači već sledeće godine
Virtuelni svet - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Podkast
Metaverzum – šta nam donosi novi virtuelni svet? | Tehnogram
Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg predstavlja aplikaciju Horajzon vorkrums, preteču metaverzuma - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2021
Internet postaje metaverzum, mreža u koju ćemo moći da uđemo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala