- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kadirov: Da sam na mestu Putina zauzeo bih Ukrajinu; Kremlj: Predsednik ipak vodi spoljnu politiku

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaRamzan Kadirov
Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da Amerika koristi Ukrajinu kako bi na njenoj teritoriji rasporedila vojnu bazu, te da bi on odavno zauzeo Ukrajinu da je na mestu ruskog predsednika Vladimira Putina. Kremlj podseća da ipak predsednik formira spoljnu politiku zemlje.
Kadirov je istakao da Rusija ne treba da pravi ustupke zapadnim zemljama po pitanju Ukrajine – najbližeg suseda Rusije. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države ne čine ništa dobro za Ukrajinu.
„Naprotiv, u svojoj istoriji uvek su diktirali protiv Rusije, njima treba država da tamo postave svoju bazu. Ako u Ukrajini ima ljudi, treba da se suprotstave tome, a ako nema takvih u Ukrajini, onda Rusija treba da preduzme mere. Da sam na mestu predsednika, odavno bih zauzeo Ukrajinu, poslao bih tamo vojsku i zaveo red“, rekao je Kadirov na Instagramu tokom zajedničkog uključenja sa predsednikom čečenskog parlamenta Magomedom Daudovom.
Kadirov je podsetio na nedavne događaje u Siriji koji su takođe mogli da utiču na bezbednost Rusije.
„Ako se ludi, podmitljivi ljudi nalaze na čelu države i preko te zemlje ugrožavaju bezbednost naše države, mi treba da ćutimo? Da oni šejtani u Siriji nisu na vreme zaustavljeni, danas bi kod nas ubijali i dizali u vazduh ljude. Sve bi se to prelilo u Čečeniju, Rusiju, a to isto će iz Ukrajine preći u Rusiju. Zato je neophodno preduzeti preventivne mere. Ako Amerika ili neko drugi misli da može da uništi Rusiju, da je zauzme ili baci državu na kolena – to se nikada neće desiti“, poručio je Kadirov.
Nakon ove izjave Kadirova oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Želim da vas podsetim da osnovu spoljne politike Rusije formira lider Rusije. I na sreću svih nas, lider ruske države koja uključuje i Čečeniju kao subjekat, je Vladimir Vladimirovič Putin“, rekao je Peskov.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala