Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj poručio Prištini: Dijalog ne postoji samo radi Kosova

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine, ali i naveo da takozvano Kosovo pokazuje "više nespremnosti da učestvuje u tome".
"Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na EU putu", rekao je Borelj na pitanje postoji li neki instrument EU da se Priština vrati za pregovarački sto.
On je rekao da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti sa pripremama za obnavljanje dijaloga u Briselu, ali samo, kako kaže, ako su obe strane spremne da se dogovore o pozitivnim rezultatima, i da pokažu rezultate.
"Radićemo sa Lajčakom na tome, a posebno u pogledu Kosova, koje pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome", rekao je Borelj, preneo je Tanjug.
On je ponovio da će Lajčak sa predstavnikom SAD prvo sledeće nedelje ići u Prištinu, kako bi se, kaže, zalagao za obnavljanje dijaloga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala