- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bela kuća: SAD traže izvore gasa za EU u slučaju prekida isporuka iz Rusije

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
SAD traže alternativne izvore prirodnog gasa za Evropu u slučaju da ruski tranzit kroz Ukrajinu bude prekinut, a prekid izvoza preko drugih ruta vide kao manje verovatan scenario, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.
On je dodao da su količine najranjivije za mogući vojni sukob relativno male, pošto je, prema njegovim rečima, Rusija već prepolovila protok gasa preko ukrajinske teritorije.
„Sarađujemo sa našim evropskim saveznicima u planiranju mera reagovanja i razgovaramo sa njima o tome kako da iskoriste postojeće rezerve energenata koje su ove godine očigledno na niskom nivou zbog smanjenja ruskih isporuka u poslednjih nekoliko meseci. Radimo na nalaženju dodatnih količina prirodnog gasa neruskog porekla u različitim regionima sveta – od severne Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Američkih Država“, objasnio je zvaničnik tokom telefonskog brifinga.
On smatra da će SAD moći da zadovolje potrebe Evrope preko alternativnih izvora tokom ostatka proleća i zime.
„Očekujemo da će alternativne isporuke pokriti značajan deo potencijalnog deficita“, dodao je zvaničnik.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države smatraju kao „manje verovatan“ scenario prekida isporuka ruskih energenata preko drugih evropskih ruta, ali se pripremaju i za njega.

Kontrola izvoza

Predstavnik Bele kuće je dodao da će Rusija osetiti posledice po ekonomiju ako odluči da iskoristi isporuke prirodnog gasa kao instrument pritiska.
On je naveo da su Sjedinjene Američke Države spremne na mere kontrole izvoza prema Rusiji u slučaju eskalacije oko Ukrajine.
„Takođe smo spremni da uvedemo nove kontrole izvoza koje će se odnositi na srednjoročnu strategiju (predsednika Rusije Vladimira) Putina. Kontrola izvoza će Rusiji oduzeti ono što joj je potrebno i ne može jednostavno da zameni“, precizirao je on.
Prema njegovim rečima, u slučaju izvozne kontrole, radi se o naprednim tehnologijama koje SAD razvijaju i proizvode i koje daju ključni doprinos „ruskim strateškim ambicijama“.
On je objasnio da se u suštini radi o ograničenjima trgovine i izvoza iz SAD u Rusiju. Takve mere bi trebalo da nanesu štetu u oblasti veštačke inteligencije, kvantnim računarima, odbrani, aerokosmičkoj industriji i drugim ključnim oblastima. Administracija je naglasila da ukoliko Rusija želi da razvija te sektore, mora da shvati da će joj biti potrebna oprema koju mogu da obezbede samo SAD.
Zvaničnik je dodao da protiv Rusije SAD spremaju jednokratno, a ne fazno uvođenje sankcija.
„Spremni smo da uvedemo sankcije sa ogromnim posledicama, koje nismo razmatrali 2014. To znači da više neće biti faznog (uvođenja). Ovaj put ćemo krenuti od samog vrha i tu ćemo ostati“, istakao je on.
Izvozna ograničenja imaće minimalan uticaj na globalne lance snabdevanja, napomenuo je visoki zvaničnik.
„Iako naše aktivnosti i aktivnosti Evropske unije mogu da se razlikuju, ujedinjeni smo u nameri da stvorimo pogromne posledice po Moskvu i zadamo joj snažan udarac, kao i da učinimo njenu ekonomiju krhkijom i sprečimo ruskog predsednika Vladimira Putina u želji da utiče na svetsku scenu“, konstatovao je predstavnik američke administracije.

Sankcije teže nego 2014.

Finansijske sankcije protiv Rusije, koje pripremaju SAD i njihovi saveznici u slučaju pogoršanja situacije oko Ukrajine, biće teže od onih koje su uvedene pre sedam godina, saopštio je predstavnik američke administracije.

„Kada smo 2014. godine uveli sankcije, one su bile mnogo manje surove od ovih koje sada razmatramo, ograničenja rada stranog kapitala u Rusiji dovela su do njegovog rekordnog pada, kao i do pada vrednosti ruske valute do 50 odsto, a ruska Centralna banka je bila prinuđena da koristi 25 odsto svojih rezervi za zaštitu rublje“, objasnio je zvaničnik tokom telefonskom brifinga.

On je podsetio da su inflacija u Rusiji i kamatne stope koje su je obuzdavale tada dostigle dvocifrene vrednosti, da su investicije pale i da se zemlja suočila sa „značajnom recesijom“. Istovremeno, dodao je da su 2014. na stanje ruske ekonomije tada uticale i cene nafte koje su bile u padu.
Po njegovim rečima, nedavni pad rublje odražava značaj ekonomskih sankcija koje su SAD i saveznici spremni da uvedu.
Podsetimo, američki senatori iz vladajuće Demokratske stranke ranije su predstavili predlog zakona o novim sankcijama protiv ključnih sektora ruske privrede, državnog duga i prvih lica države, uključujući predsednika Vladimira Putina, koje bi Vašington mogao da uvede ukoliko situacija u i oko Ukrajine eskalira.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Nensi Pelosi objavljuje rezultate glasanja o opozivu Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Kongres SAD: Rad na nacrtu novih sankcija protiv Rusije – prioritet za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala