- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski zvaničnik: Kijev nikoga ne namerava da napada

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane tokom obuke
Pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane tokom obuke - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da Kijev nikoga ne namerava da napada.
„Naši aerodromi primaju avione koji nam pomažu u odbrambenom oružju. Ističem da je to upravo oružje za odbranu. Nikoga ne nameravamo da napadamo. Ovo je naša zemlja i nikome ne nameravamo da je dajemo“, rekao je Danilov nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.
Prema njegovim rečima, sada ima dosta onih koji žele da oružjem pomognu Ukrajini u slučaju „ruske agresije“.

O planovima za invaziju Rusije

Danilov je dodao da Kijev ne vidi osnova da se govori o planovima za invaziju Rusije na Ukrajinu.
„Danas ne vidimo nikakvog osnova da tvrdimo o napadu na našu zemlju. To je nemoguće učiniti čak ni fizički. Da li danas ima bilo kakvog kretanja ruskih oružanih snaga na teritoriji Rusije? Da, postoji, mi to beležimo. Ali to nas ne iznenađuje. Moglo bi da iznenađuje naše strane partnere koji su konačno videli da su tamo trupe, da se kreću... Ovakva situacija je već dugo... od 2014. godine“, objasnio je Danilov.

Nema razloga za paniku

Prema njegovim rečima, u Ukrajini trenutno nema razloga za paniku, a mediji treba da smanje napetosti oko bezbednosne situacije.
„U našoj zemlji u poslednje vreme dešava se mnogo informativnih događaja. U medijima se pojavljuje mnogo ratne beletristike. Zamolio bih vas da malo smanjite intenzitet koji danas postoji. Trenutna situacija nam je potpuno jasna. Trenutno nema razloga za paniku. Veoma bih vas molio da svi ostanu mirni“, istakao je on.
On je podsetio da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko namerava da sazove sastanak gradonačelnika kako bi razgovarali o tome kako će zaštititi Ukrajinu.
„Zbog toga imamo svoje Oružane snage“, konstatovao je Danilov.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je „sposobna da pruži otpor” ako bude potrebno.

O evakuaciji stranih diplomata

On je dodao da ukrajinske vlasti ne vide aktivan odlazak diplomata iz zemlje.
„Trenutno imamo informaciju o tri ambasade (koje evakuišu zaposlene), a 49 zemalja ne učestvuje“, naglasio je Danilov.
On je precizirao da su evakuaciju najavile ambasade SAD, Velike Britanije i Australije.
„Druge ambasade se time ne bave“, rekao je ukrajinski zvaničnik, ističući da u Ukrajini „nema aktivnog odlaska diplomata iz zemlje“.
On je istakao da su izveštaji o masovnom odlasku zaposlenih u ruskim diplomatskim institucijama iz Ukrajine dezinformacije.
„Svaka država samostalno određuje sve što se tiče njenih građana koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. Jedino što mogu da kažem je da se desio veliki talas dezinformacija o tome da zaposleni u institucijama Ruske Federacije masovno odlaze iz naše zemlje. To ne vidimo. Postojao je odgovarajući izveštaj nadležnih službi o ovom pitanju. Još jednom naglašavam: trenutno ne vidimo aktivan odlazak zaposlenih u diplomatskim ambasadama iz naše zemlje“, naglasio je Danilov.
Međutim, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici smatraju da Kijev priprema ofanzivu u Donbasu, dovlačeći artiljeriju i tenkove na kontakt-liniju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je pretnja od provokacija Ukrajine u Donbasu trenutno veoma visoka. Istovremeno, Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor za razmeštanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala