- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Stoltenberg: NATO proučava mogućnost razmeštanja dodatnih trupa na istoku bloka

© AP Photo / Roman KoksarovTenkovi poljskih, italijanskih, kanadskih i američkih trupa na vojnoj vežbi NATO-a u Letoniji
Tenkovi poljskih, italijanskih, kanadskih i američkih trupa na vojnoj vežbi NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa počela je da jača svoje vojno prisustvo na istočnom krilu i proučava mogućnost da tamo pošalje dodatne borbene grupe NATO-a da zaštite zemlje Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Finske i Švedske.
„Počeli smo da jačamo istočno krilo Alijanse, proučavamo mogućnost da tamo rasporedimo dodatne borbene grupe NATO-a“, rekao je on.
Govoreći o situaciji u Ukrajini, Stoltenberg je izrazio nadu u nastavak diplomatskog dijaloga sa Rusijom.
Stoltenberg je ponovio da se NATO „zalaže za dijalog sa Rusijom, ali da neće odstupiti od svojih osnovnih principa“, uključujući pravo da brani svoje države-članice.
„Moramo se nadati najboljem, ali se istovremeno pripremati za najgore“, naveo je on, komentarišući težnju NATO-a da ojača svoje prisustvo u istočnoj Evropi.
Prema njegovim rečima, razmeštanje novih snaga Alijanse u istočnoj Evropi „ne ugrožava Rusiju“.
„NATO je odbrambeni savez. Raspoređivanje novih snaga na istoku je proporcionalno (situaciji) i ne ugrožava Rusiju. Nastavljamo da pozivamo Rusiju na dijalog u Savetu Rusija-NATO“, dodao je generalni sekretar.
NATO proučava i mogućnost raspoređivanja borbenih grupa ne samo na Baltiku i u Poljskoj, već i u crnomorskom regionu, rekao je Stoltenberg.
„Takođe proučavamo i mogućnost raspoređivanja borbenih grupa na jugoistočnom krilu (u crnomorskim zemljama NATO-a – Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj), ali odluke o tome još nisu donete“, istakao je on.
On je još jednom ponovio da će vrata NATO-a ostati otvorena za nove članove.
„Rusija insistira na neširenju NATO-a ni na jednu zemlju... Naša poruka će biti da će vrata NATO-a ostati otvorena“, konstatovao je Stoltenberg.
Govoreći o ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama, generalni sekretar je rekao da NATO radi na njima, kao i da se nada da će odgovor uskoro biti predat Rusiji.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala