Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sprema li se Priština da krene na Valač – ako dobije zeleno svetlo svojih mentora

© Sputnik / Nikola JoksimovićZastava Srbije na brani Gazivode
Zastava Srbije na brani Gazivode - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Odbijanje Kfora da odgovori na zahtev Aljbina Kurtija da pomogne u preuzimanju trafo-stanice Valač na KiM i upozorenje iz Beograda da će reagovati na svaki takav pokušaj Prištine ne isključuje mogućnost da će Kurti sa specijalnim jedinicama ROSU krenuti sam na Valač, ako dobije zeleno svetlo svojih zapadnih mentora, uveren je Mitar Kovač.
Profesor Kovač, general-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, smatra da je Kurti otvorenim pozivanjem Kfora da se stavi na stranu Prištine najavio nekoliko scenarija.

Čeka zeleno svetlo

„Što se tiče lažne države Kosovo i njihove namere da stave pod kontrolu sever Kosova i Metohije i resurse koji su na tom prostoru, kao što je trafo-stanica Valač, odnosno raspolaganje i vodnim i energetskim resursima, Kurti, to jest njegovi mentori, su tu osmislili dva scenarija. Prvi ide u saradnji sa Kforom kao pokroviteljom, otud i Kurtijev poziv komandantu Kfora da asistira u operaciji stavljanja pod kontrolu stanice Valač,“ objašnjava Kovač.

Kurti se „pokrio“ pozivom Kforu

Tom javnom pozivu, podseća Kovač, prethodila je izjava komandanta Kfora da neće dozvoliti jednostrane postupke Prištine, odnosno, odlazak specijalnih snaga ROSU na sever Kosova, jer tako nalažu aktuelni sporazumi.
„Otuda i Kurtijev javni poziv Kforu. Dakle, da pred NATO paktom kaže - evo mi pokušavamo da budemo kooperativni u skladu sa vašim zapažanjima i zapažanjima komandanta Kfora a pošto nam ne dozvoljavate da mi to sami uradimo, onda smo pozvali Kfor da nam asistira u toj operaciji i da delujemo zajedno,“ objašnjava Kovač.
S obzirom na stav Kfora, kako kaže naš sagovornik, Priština faktički najavljuje da ne isključuje drugi scenario.
„A to je da u povoljnim momentu koji će se izabrati u skladu sa dešavanjima u međunarodnoj zajednici i regionu Priština sama izvrši tu operaciju i da nasilno preuzme stanicu Valač, a sve pod izgovorom da sever Kosova ne plaća struju i da ne poštuje zakone tzv. države Kosovo,“ pretpostavlja Kovač.

Kfor ne bi mogao ništa

On upozorava da, ako bi se to desilo, to bi izazvalo reagovanje Beograda jer je to atak na imovinu Srbije, a da bi reakcija Kfora zavisila od toga kakav bi bio dalji tok dešavanja.
„Ukoliko NATO proceni da je operacija realizovana i da postoji mlak ili nikakav otpor stanovništva sa severa Kosova ni adekvatna diplomatsko-politička pa ni vojna aktivnost Beograda, onda bi se pustilo da stanje ostane takvo kakvo jeste. U toj situaciji Kfor se ne bi angažovao. A ako bi Beograd ostao dosledan prethodnim sporazumima i podržao Srbe na severu Kosova u suprotstavljanju onima koji žele da zauzmu taj prostor, i svojim vojnim i policijskim snagama taj čin ne dozvoli, tek tada bi se umešale snage Kfora ali tako što bi tražile da se sve vrati u prethodno stanje,“ veruje Kovač.
Drugim rečima, dodaje on, Kfor bi tražio da se i Srbi koji bi se možda tu našli udalje, a da albanske snage ne pokušavaju neku sličnu akciju.

Može li Kurti da ignoriše Kfor

Kovač, međutim, strahuje da bi Kurti mogao, uz zeleno svetlo svojih mentora, da ignoriše i Kfor i Beograd i da krene u akciju, u osvajanje Valača što bi, siguran je, proizvelo možda najozbiljnije probleme od završetka rata do danas na tom prostoru.
Inače, prema saznanjima portala Kosovo onlajn, predstavnici Vlade Kosova na jednom od nedavnih sastanaka sa komandom Kfora izneli su zahtev da pripadnici međunarodne vojne misije obezbeđuju tehničare Kosovske elektro-distributivne kompanije (KEDS), koji se pripremaju da u narednom periodu preuzmu trafo-stanicu u Valaču.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala