- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Mučan i zastrašujući: Novi holivudski film o nemirima na Kapitolu

© Tanjug / AR/Dario Lopez-MIllsDžejkob Čensli, šaman "Kjuanona"
Džejkob Čensli, šaman Kjuanona - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Nemiri na Kapitol Hilu 6. januara 2021. godine koje je aktuelni predsednik SAD nazvao „najgorim napadom na američku demokratiju od građanskog rata“ biće tema holivudskog filma pod nazivom „J6“.
Scenario i režiju potpisuje Bili Rej koji je radio na filmskom serijalu „Igre gladi“, „Terminator“, a producirao je čuveni film „Ne gledaj gore“ reditelja Adama Mekija.
Rej je istakao da je inspiraciju za „J6“ pronašao u pričama policajaca i drugih predstavnika zakona koji su pokušali da zaustave nemire.
„Cilj mi je da predstavim ovaj važan dan iz perspektive onih koji su bili njegov sastavni deo“, rekao je reditelj.
„Film govori o sukobu pobunjenika i policajaca. Neko drugi će možda ispričati priču o haosu u Beloj kući tog dana, ali ja ću ostati u rovovima“, dodao je on.
„J6“ je prvobitno zamišljen kao mini serija od pet epizoda, ali je Rej odlučio da svoj „mučni i zastrašujući“ scenario pretvori u „filmski dokument od kojeg se prevrće stomak“, prenosi RT.
Reakcija javnosti na ovu vest bila je prilično podeljena. Dok film „J6“ jedni željno iščekuju, drugi ga odbacuju kao političku propagandu i napominju da većina Amerikanaca neće biti zainteresovana da se priseća događaja od 6. januara. Stručnjaci, međutim, često se vraćaju na ove nemire upoređujući ih s drugim tragičnim događajima u istoriji SAD, kao što su Perl Harbor ili napadi koji su se dogodili 11. septembra 2011.
Predsednik Džo Bajden nazvao je incidente koji u Kapitol Hilu „najgorim napadom na američku demokratiju od građanskog rata“.
© AP Photo / Manuel Balce CenetaDemonstranti ispred Senatske komore na Kapitol hilu u Vašingtonu
Demonstranti ispred Senatske komore na Kapitol hilu u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Demonstranti ispred Senatske komore na Kapitol hilu u Vašingtonu
Tog 6. januara 2021. godine više dve hiljade pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upalo je u zgradu Kapitola u Vašingtonu sa ciljem da zaustave zajedničku sednicu Kongresa da formalizuje pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine. U nemirima je poginulo pet pobunjenika, a četiri policajca izvršilo je samoubistvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala