- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Nikada neću dozvoliti okupaciju Belorusije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbacio je tvrdnje opozicije da su ruski vojnici okupirali Belorusiju dolaskom na zajedničke vežbe, istakavši da nikada neće dozvoliti da se nešto tako dogodi, prenosi agencija Belta.

„Nikada se nisam spuštao na taj nivo da polemišem sa svojim protivnicima i suparnicima, ali danas kada sam dobio izveštaj začudio sam se kad sam pročitao da je ’Belorusija okupirana’. Ja kao glavnokomandujući to nisam primetio. Možda me vi niste obavestili da se desila ’okupacija Belorusije’?“, ironično je upitao Lukašenko obraćajući se predsedavajućem Državnog graničnog komiteta Belorusije Anatoliju Lapo.

Belorusija može da odgovori na pretnje i mentorski ton predstavnika Stejt departmenta SAD koji su joj upućeni, izjavio je Lukašenko.
„Tokom jučerašnjeg dana je do mene došla informacija da su predstavnici Stejt departmenta SAD pretili naših diplomata u Njujorku: ako to dozvolite predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i Rusiji mi ćemo uvesti sankcije. Ako vratite nuklearno naoružanje u Belorusiju, to će se dogoditi“, prenosi reči predsednika Belorusije agencija BelTa.
Prema njegovim rečima, to je „neka vrsta mentorskog tona prema Belorusiji“ i dodao da Belorusija zna kako će da odgovori ako SAD žele da je dovedu do ivice ponora.
„U kontekstu razvoja situacije, ovde u regionu, moraćemo da branimo naše granice kako treba, mi to umemo i možemo da uradimo“, zaključio je Lukašenko.
Podsetimo, kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, predstojeće vojne vežbe Belorusije i Rusije su isključivo odbrambene. Provera snaga reagovanja Savezne Države odvijaće se u dve faze. Prva faza trajaće do 9. februara i biće izvršena provera gotovosti snaga PVO za zadatke zaštite važnih objekata na teritoriji Belorusije. Tokom druge faze od 10-20. februara biće održava zajednička vežba „Saveznička odlučnost 2022“.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
SVET
Lukašenko: Belorusija i Rusija ne žele rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala